Centrul de cercetare Oncogen din Timișoara a început testele pentru un vaccin anti-coronavirus

25 Mar 2020 | scris de Monica Pavelescu

În prezent, în lume, sunt în derulare doar două studii clinice de fază 1 - cele care implică subiecți umani sănătoși: unul în Statele Unite, pentru care au fost recrutați 45 de participanți, și altul în China unde se recrutează în continuare 108 participanți.

Centrul de cercetare Oncogen din Timișoara a început testele pentru un vaccin anti-coronavirus

11 alte posibile vaccinuri sunt în faza de studii preclinice, cu estimări ale intrării în faza clinică între aprilie și noiembrie 2020. Mai există 24 de posibile vaccinuri care sunt încă în faza de cercetare/testare în laborator, unele dintre ele anunțând că urmează în scurt timp să înceapă studiile preclinice.

Centrul de cercetare Oncogen din Timișoara, condus de profesorul Virgil Păunescu a anunțat miercuri că a terminat de sintetizat un vaccin anti-coronavirus și începe primele teste. Vaccinul este sintetizat de echipa centrului de cercetare și folosește tehnologie de sintetizare a unor proteine virale.

Cercetarea științifică pe care se bazează anunțul Oncogen a fost publicată pe una din platformele online unde sunt publicate lucrări științifice care nu au trecut încă printr-un proces de peer-reviewing, în care cercetători din afara echipei de autori evaluează validitatea lucrării respective.

”Am început testarea pe celule umane, care va dura o lună. Dacă dă rezultate pe celule, adică sistemul imun se activează, dezvoltă anticorpi, vom discuta cu ANM posibilitatea de a face teste pe oameni. De notat că acest vaccin nu se pretează la etapa testărilor pe animale, folosită în tehnologia clasică de producere a vaccinurilor”, a declarat Virgil Păunescu pentru G4Media.ro.

”În prima fază vom face teste pe zece oameni. Nu ne așteptăm să dea efecte secundare. În faza 2 ar urma să fie testat pe 50-100 de voluntari, iar în faza 3 pe un număr între 100 și 1000 de voluntari”.

Virgil Păunescu susține că dacă toate testele vor avea rezultate bune, vaccinul ar putea intra în producție în câteva luni, pentru că spre deosebire de celelalte laboratoare, OncoGen a început din ianuarie faza de sintetizare și nu are nevoie de teste pe animale.


CLICK - Follow us on Google News