Faza a 3-a de testare a vaccinului Universităţii Oxford, suspendată după ce un pacient a dezvoltat reacţii adverse

09 Sep 2020 | scris de Monica Pavelescu

Studiile clinice finale pentru vaccinul împotriva noului coronavirus dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford au fost suspendate după ce unul dintre participanți a avut o reacţie adversă, informează BBC.

Faza a 3-a de testare a vaccinului Universităţii Oxford, suspendată după ce un pacient a dezvoltat reacţii adverse

Reprezentanții AstraZeneca au declarat că este vorba despre o pauză ”de rutină” în cazul unei ”boli inexplicabile”.

Nu au fost oferite detalii privind efectele adverse apărute la subiectul britanic, însă este aşteptat ca el să îşi revină curând.

O anchetă medicală independentă analizează situația privind siguranţa administrării vaccinului înainte de a fi decis dacă studiul clinic poate fi repornit.

Se apreciază că studiul va fi repornit în câteva zile.

Este pentru a doua oară când studiul pentru acest vaccin al Oxford a fost suspendat.

În cazul testelor ample, acest lucru se întâmplă destul de frecvent şi de fiecare dată voluntarul care a dezvoltat reacții adverse este internat pentru că nu este imediat constatată cauza bolii pe care a dezvoltat-o.

Concluziile studiilor clinice sunt atent urmărite peste tot în lume, iar vaccinul dezvoltat de AstraZeneca şi Oxford este considerat ca fiid un candidat puternic între cele dezvoltate la nivel global.

După fazele de testare 1 şi 2, care s-au încheiat cu succes, există speranţa că acesta va fi între primele care vor ajunge pe piaţă.

În faza 3 de testare, începută de câteva săptămâni, sunt implicaţi 30.000 de persoane din SUA, Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud. Această fază a testării unui vaccin poate dura, în general, câţiva ani.

Nouă dezvoltatori de vaccin împotriva Covid-19 au căutat să reasigure opinia publică prin anunţarea unui ”angajament istoric” privind respectarea standardelor ştiinţifice şi etice în căutarea unui vaccin.

AstraZeneca, Johnson & Johnson, BioNTech, GlaxoSmithKline, Pfizer, Merk, Moderna, Sanofi şi Novavax au semnat să aplice pentru aprobare normativă doar după ce vaccinurile vor fi trecut prin a treia fază de studiu clinic.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a spus că aproximativ 180 de vaccinuri-candidat sunt testate în lume, dar în niciun caz nu a fost încheiat studiul clinic.


CLICK - Follow us on Google News