Prof. dr.Adrian Streinu-Cercel: «Într-o lună, România va avea un vaccin experimental adus din Marea Britanie»

20 Mar 2020 | scris de Monica Pavelescu

Prof. dr.Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Matei Balş, a declarat că în termen de aproximativ o lună un vaccin experimental împotriva noului coronavirus produs în Marea Britanie ar putea fi adus în România şi testat pe grupe de persoane.

Prof. dr.Adrian Streinu-Cercel: «Într-o lună, România va avea un vaccin experimental adus din Marea Britanie»

"În SUA şi în Marea Britanie se testează un vaccin împotriva coronavirus. Noi, de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, avem deja o colaborare în acest sens şi urmează să primim protocolul de colaborare pentru a putea pune în experiment acest nou vaccin.

E un vaccin făcut prin inginerie genetică. S-au indentificat structurile de la nivelul virusului care pot genera anticorpi protectori şi este un vaccin care se referă populaţiei care nu a trecut prin infecţie. De aceea avem nevoie de testele acelea rapide”, a declarat Adrian Streinu-Cercel pentru Antena 3.

Potrivit lui Streinu-Cercel, din momentul în care este ratificat protocolul ştiinţific de cercetare vaccinul va face obiectul unor avizări la Agenţia Naţionala a Medicamentului.

”După aceste etape care urmează procedura destul de laborioasă prin care preparatul evaluat să fie adus în ţară şi pe urmă ”investigatorii” vor trece la treabă împreună cu echipele lor. Noi ne gândim ca undeva într-o lună de zile să facem documentele şi să începem cu primele seturi de voluntari. Vaccinul vine prin relaţia cu Marea Britanie”, a declarant prof. dr. Adrian Străinu-Cercel.

Întrebat cât durează testarea pe grupul de persoane, directorul Institutului Matei Balş a răspuns: ”Este în funcţie de protocol. Nu vă pot spune în momentul de faţă. Într-o lună de zile România va avea un vaccin experimental adus din Marea Britanie”.


CLICK - Follow us on Google News