Nature. Rezultate încurajatoare pentru un vaccin anti-COVID care induce o imunitate asociată limfocitelor T, depășind-o pe cea indusă de infecţia naturală

24 Noi 2021 | scris de Cristina Romanescu

Primele teste realizate cu un vaccin anti-COVID-19 care vizează stimularea unui tip diferit de imunitate în raport cu cea vizată de vaccinurile clasice au furnizat rezultate încurajatoare în ceea ce priveşte stimularea reacţiei imunitare, potrivit unui studiu publicat marţi, informează AFP.

Nature. Rezultate încurajatoare pentru un vaccin anti-COVID care induce o imunitate asociată limfocitelor T, depășind-o pe cea indusă de infecţia naturală

Conform rezultatelor unui studiu, publicat de autori în revista Nature, un studiu de fază 1 desfăşurat în Germania cu vaccinul CoVac-1, a relevat că noul ser induce o imunitate asociată limfocitelor T.

Limfocitele T sunt un tip de globule albe care declanşează a doua etapă a reacţiei imunitare, imunitatea celulară, care o completează pe cea furnizată de anticorpi, atacând în mod direct celulele infectate, nu doar virusul care circulă în organism.

Pentru prima etapă de evaluare clinică a acestui vaccin, 36 de participanţi cu vârste cuprinse între 18 şi 80 de ani au fost inoculaţi cu o singură doză a noului ser.

CoVac-1 are obiectivul de a induce, printr-o singură injecţie, o imunitate durabilă împotriva SARS-CoV-2, produsă de limfocitele T, care să se apropie de aceea dobândită după o infecţie naturală.

Imunitatea indusă de celulele T reprezintă ”o reacţie importantă pentru controlarea virusului şi ar putea fi utilă în cazul persoanelor imunodeficiente”, au subliniat autorii articolului apărut în revista Nature.

Reacţii ale limfocitelor T specifice virusului SARS-CoV-2 au fost observate în cadrul studiului la toţi participanţii în primele 28 de zile după vaccinare, cu efecte care au persistat timp de cel puţin trei luni.

Aceste reacţii ale limfocitelor T le-au depăşit pe cele induse de infecţia naturală provocată de virusul care cauzează COVID-19.

În plus, ele nu au fost "alterate" de niciuna dintre actualele variante îngrijorătoare ale noului coronavirus (Alfa, Beta, Gamma şi Delta).

Rezultatele obţinute în această etapă sunt totuşi unele primare şi doar studii de mai mare amploare vor putea să confirme o eventuală protecţie reală oferită de acest vaccin împotriva COVID-19.

Un vaccin clasic încearcă să obişnuiască organismul cu un virus, făcându-l să genereze anticorpi. Rolul limfocitelor T este deocamdată mai puţin cunoscut în cazul maladiei COVID-19, dar ar putea să permită o reacţie imunitară mai amplă.

În plus, imunitatea furnizată de celulele T reprezintă o miză deosebit de importantă pentru persoanele la care o altă parte componentă a reacţiei imunitare, cea asociată anticorpilor, funcţionează deficitar.

Aşa se întâmplă, de exemplu, în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer, fie din cauza bolii în sine, fie din cauza chimioterapiilor utilizate pentru a combate afecţiunile oncologice, au explicat autorii studiului.

În plus, pe lângă faptul că atacă celulele infectate, limfocitele T pot totodată să faciliteze ”producţia de anticorpi protectori de către celulele B”, un alt tip de globule albe, reaminteşte articolul publicat în revista Nature.


CLICK - Follow us on Google News