The Guardian. O nouă generație de vaccinuri, bazată pe răspunsul imun al celulelor T, ar putea oferi protecție câțiva zeci de ani

16 Noi 2021 | scris de Cristina Romanescu

Un studiu publicat în Nature relevă faptul că în cazul unor persoane infectate cu coronavirus, deși acesta a pătruns în organism, a fost eliminat în mod rapid prin intervenția celulelor T. 

The Guardian. O nouă generație de vaccinuri, bazată pe răspunsul imun al celulelor T, ar putea oferi protecție câțiva zeci de ani

Studiul conchide că această situație ar putea conduce la apariția unei noi generații de vaccinuri, care să stimuleze răspunsul celulelor imunitare T, care poate oferi o imunitate de mai lungă durată decât cele actuale. 

În acest sens, compania britanică Emergex va începe în curând testele clinice la un nou tip de vaccin împotriva COVID-19, care va fi administrat prin intermediul unui plasture și care folosește celulele T pentru a le distruge pe cele infectate de coronavirus.

Studiul clinic va demara la începutul anului viitor, pe 3 ianuarie, în Elveția. Concluziile testelor, efectutate pe 26 de subiecți, vor fi publicate în luna iunie 2022, scrie The Guardian.

În timp ce actualele vaccinuri stimulează producerea de anticorpi, care acționează asupra virusului blocându-i capacitatea de a se înmulți și de a infecta noi celule, cel produs de Emergex, prin intermediul celulelor T identifică și distruge celulele infectate.

”Este pentru prima dată când este aprobat un studiu clinic care va studia generarea unui răspuns dirijat al celulelor T în absența celui produs de anticorpi.

Vaccinurile actuale împotriva Covid-19 produc o reacție a anticorpilor, ce se poate diminua în timp, de aceea e nevoie și de doze booster.

Vaccinul Emergex acționează în mod diferit, ucide rapid celulele infectate. Asta înseamnă că poate oferi o imunitate mai lungă în fața virusului, ce poate dura chiar decenii, și o protecție mai mare în fața mutațiilor”, a declarat un oficial al companiei britanice.

Se estimează că, în cazul unui succes, vaccinul produs de Emergex va putea fi pe piață cel mai devreme în 2025.

Pe de altă parte, Danny Altmann, profesor de Imunologie la Imperial College London, spune că se îndoiește de faptul că un vaccin bazat pe celulele T poate rezolva de unul singur problema infectării, dar că el ar putea fi administrat în mod complementar celor bazate pe tehnologia messenger-ARN, care stimulează un răspuns puternic al anticorpilor.

”Anticorpii nu reacționează destul de prompt atunci când virusul suferă o mutație, pe când celulele T pot identifica în acea mutație fragmente ale virusului inițial și reacționează ca atare. Acesta poate reprezenta un punct de plecare al vaccinurilor bazate pe celulele T”, spune profesorul Altmann.  


CLICK - Follow us on Google News