De ce persoanele vaccinate se pot infecta și cum poate fi oprită pandemia

Marea problemă de care s-a împiedicat campania de vaccinare e lipsa de încredere a populației. Mai ales când, după ce, deși au fost considerate de autorități drept imunizate, în numeroase cazuri persoanele care s-au vaccinat au fost infectate cu coronavirus.

Culmea e că pentru a ajunge la o explicație simplă, logică, rațională, datătoare de încredere, sursele nu se găsesc neapărat pe canalele oficiale, unde toate lucrurile se opresc la un anumit punct, de parc-am fi prea proști să înțelegem întreg procesul medical.

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a explicat motivul pentru care persoanele vaccinate cu schema completă împotriva COVID-19 pot să se infecteze în continuare sau să transmită mai departe virusul.

“Trebuie să împărțim puțin apele pentru că se vorbește de vaccinare și se vorbește de infecții. Vaccinurile ne protejează pe dinăuntru și nu la nivelul mucoaselor.

Avem două tipuri diferite de apărare, la nivelul mucoaselor ne apărăm cu niște anticorpid e tipul imunoglobulină A, iar în interiorul nostru ne apărăm cu anticorpi de tipul imunoglobulină G.

Diferența este foarte mare între ele. Vaccinul generează apariția acestui tip de anticorpi de tipul imunoglobulinei G.

Vaccinul ne protejează să nu facem forme de boală, dar nu ne protejează dacă renunțăm la mască, la măsurile de igienă personală, etc.

Este posibil ca la nivelul mucoasei nazale să ne infecăm cu acest nou virus dar nu vom dezvolta forme severe de boală sau alte minunății”, a declarat Adrian Streinu Cercel.

Medicul Liana Tauberg, de la Spitalul Elias din Capitală, completează imaginea expusă de Adrian Streinu-Cercel, concluzionând că pandemia poate fi oprită fie prin dezvoltarea unor vaccinuri care să stimuleze sinteza de imunoglobulină de tip A, fie ca aceasta să fie obținută natural, prin trecerea prin boală.

”Da! Trebuie să stimulăm vaccinarea, cu vaccinurile actuale, pentru a câștiga timp, dar, în același timp trebuie pusă presiune pe cercetători și pe producătorii de vaccinuri, ca să creeze vaccinuri cu eficiență locală, care să stimuleze apărarea locală, la poarta de intrare.

Adrian Streinu-Cercel explică foarte bine de ce persoanele vaccinate se pot infecta în continuare.

Ceea ce nu spune – deși e evident – e că vaccinurile actuale nu stimulează sinteza de IgA secretor – care ar împiedica într-adevăr contaminarea și transmiterea virusului și ar pune capăt pandemiei.

E necesar să se producă vaccinuri care sa stimuleze imunitatea locală – legată de IgA secretor.

Dacă nu se realizează astfel de vaccinuri, singura cale prin care se poate ajunge la imunitate locală, la nivelul mucoaselor, rămâne trecerea prin boala.

De preferat cu vaccin – ca să faci – pe cât posibil – o formă usoara și să scapi. Dar dacă în continuare oamenii se feresc excesiv, nu au cum dobândi imunitate locală”, scrie medicul Liana Tauberg pe pagina sa de Facebook.