The Lancet. Eficacitatea vaccinului Pfizer scade la 47% după șase luni de la administrarea celei de-a doua doze

Administrarea a două doze de vaccin Pfizer/BioNTech conferă o eficiență împotriva riscurilor de spitalizare legate de Covid-19 și toate tuplinile sale timp de cel puțin șase luni, indică un studiu publicat marți, 5 octombrie în revista The Lancet.

Studiul realizat de Pfizer și rețeaua americană de sănătate Kaiser Permanente foste realizat pe baza analizei datelor medicale a 3,4 milioane de persoane din sudul Californiei, între 4 decembrie 2020 și 8 august 2021.

Se pare că eficacitatea vaccinului împotriva riscului de infectare scade în timp, de la 88% în luna următoare inoculării celei de-a doua doze, la 47% după șase luni.

Pe de altă parte, vaccinul rămâne 90% eficient împotriva riscului de spitalizare, inclusiv în caz de infectare cu varianta Delta, timp de cel puțin șase luni.

Rezultatele confirmă estimările anterioare făcute de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC) și ale ministerului Sănătății din Israel, se spune în articolul publicat în The Lancet.

”Studiul nostru confirmă faptul că vaccinurile reprezintă un instrument central în controlul epidemiei și rămân extrem de eficiente în prevenirea formelor severe și a spitalizărilor, inclusiv împotriva Delta sau a altor variante de îngrijorare”, declară Sara Tartof, autorul principal al studiului.

”O analiză specifică a variantelor arată clar că vaccinul este eficient împotriva tuturor tipurilor de variante. Persoanele complet vaccinate care s-au infectat ulterior au făcut-o din cauza pierderii eficacității vaccinului în timp și nu pentru că varianta Delta evită protecția oferită de serul anti-Covid”, menționează Luis Jodar , vicepreședinte al Pfizer.

Cercetătorii recunosc unele inexactități ale studiului: de exemplu, nu au avut date despre purtarea măștii, interacțiunile sociale sau profesia voluntarilor, ceea ce ar putea avea un impact asupra probabilității de a contracta Covid.