3dots.ro

CDC: Varianta Delta, la fel de transmisibilă ca varicela, indiferent dacă persoanele sunt vaccinate sau nu 

CDC: Varianta Delta, la fel de transmisibilă ca varicela, indiferent dacă persoanele sunt vaccinate sau nu 

Potrivit unui document, încă nepublicat, al Centrului pentru Prevenirea şi Combaterea Bolilor din Statele Unite (CDC), varianta Delta a coronavirusului este la fel de transmisibilă ca varicela, fiecare persoană infectată transmiţând mai departe virusul în medie la 8-9 persoane.

Totodată această variantă a coronavirusului pare să se răspândească la fel de uşor atât de persoanele vaccinate complet, cât şi de cele nevaccinate, relatează CNN.

Rochelle Walensky, directorul CDC, a confirmat autenticitatea documentului pentru Washington Post

”Cred că oamenii trebuie să înţeleagă că nu strigăm 'lupul!' aici. Este ceva serios! Este unul dintre cele mai transmisibile virusuri pe care le cunoaştem. Rujeola, varicela, varianta Delta – toate fac parte din această categorie”, a declarat Walensky pentru CNN.

CDC urmează să publice în cursul zilei de vineri datele pe baza cărora Walensky a luat decizia controversată de a recomanda ca inclusiv persoanele vaccinate în regim complet împotriva COVID-19 să poarte măşti în spaţiile interioare în locurile în care există o transmitere susţinută sau ridicată a coronavirusului.

”Măsurile de care avem nevoie pentru a ţine asta (varianta Delta) sub control sunt extreme”, a subliniat Rochelle Walensky. 

Prezentarea CDC afirmă că varianta Delta este la fel de transmisibilă ca varicela, fiecare persoană infectată transmiţând mai departe virusul în medie la 8-9 persoane. 

”Când te gândeşti la boli care au un R0 (rata de reproducere a virusului) de 8 sau 9 – nu sunt multe”, a declarat Walensky pentru CNN

De asemenea persoanele vaccinate care contractează COVID-19 au o cantitate la fel de mare a coronavirusului în organismele lor precum cele nevaccinate. Asta înseamnă că probabilitatea de transmitere mai departe a SARS-CoV-2 este egală în rândul ambelor categorii. 

”Ideea principală este că, spre deosebire de celelalte variante, [în cazul variantei Delta] persoanele vaccinate, chiar dacă nu au prezentat simptome, s-au infectat şi au avut încărcături virale la niveluri similare cu persoanele nevaccinate care s-au infectat”, a afirmat pentru CNN dr. Walter Orenstein, directorul Centrului de Vaccinare Emory, după revizuirea documentului CDC. 

O veste bună este însă că persoanele vaccinate sunt mai în siguranţă. 

”Vaccinurile previn peste 90% din cazurile severe ale bolii dar ar putea fi mai puţin eficace în împiedicarea infectării şi transmiterii. Prin urmare au loc mai multe infecţii în rândul persoanelor vaccinate şi o transmitere comunitară mai mare în pofida vaccinării”, afirmă documentul CDC. 

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU