Medicul Vasi Rădulescu contestă: «Nu are nimeni vaccinul, cu atât mai puțin o companie românească»

26 Mar 2020 | scris de Monica Pavelescu

Medicul cardiolog Vasi Rădulescu, cunoscut pentru inițiativele sale în mediul online pentru o bună educație medicală, reproșează companiei timișorene Oncogen, lejeritatea cu care a făcut anunțul descoperirii unui vaccin împotriva noului coronavirus.

Medicul Vasi Rădulescu contestă: «Nu are nimeni vaccinul, cu atât mai puțin o companie românească»

Medicul constată că modul în care a fost făcut anunțul, pe pagina de Facebook a companiei, a fost total neprofesionist și mai arată că informația a fost promovată intens de mijloacele mass-media din România, fără a fi consultată și opinia experților.

În plus, ca o susținere a ideii sale, deocamdată, în lista publicată de Organizația Mondială a Sănătății pe 20 martie, cea care conține 44 de candidaturi pentru vaccin COVID-19, nu apare și cel de la Timișoara.

”Așa arată o postare (i)responsabilă de ieri (n.a. 25 martie 2020) a companiei timișorene OncoGen, e pagina oficială de Facebook. 

Vedeți mai sus ce poză au pus acești oameni care reprezintă chipurile o companie serioasă din domeniul cercetării farmacologice de vârf – în poză apar o seringă, o fiolă, câteva containere cu un peptid, dar pe masă se văd clar picături de, atenție mare, mercur! 

Adică ești companie mare, te lauzi că ai vaccinul (nu-l ai, vaccinul e produsul finit ce necesit teste peste teste, totul riguros, aprobare finală, studii), faci să fiarbă presa (tot cea iresponsabilă), dai apă la moară emisiunilor aiuritoare (știrea a fost la Gâdea, live, cu titlu uriaș pe burtieră), dar nu te duce capul să folosești măcar o poză de stoc bună.

Cum să pui poză cu vaccin și mercur lângă, dând practic apă la moară conspiraționiștilor și antivaxxerilor? Cum să faci asta?

Un vaccin împotriva SARS-Cov-2 nu va fi gata mai devreme de un an. Nu se poate altfel. Nu are nimeni vaccinul, nici giganții mondiali, cu atât mai puțin o companie românească.

Știrea intră lejer la fake news și prostie crasă pentru livrarea mesajului, dar mai ales pentru alegerea acelei poze”, a comentat dr. Vasi Rădulescu pe leapsadesanatate.ro.