Virusul gripal, aproape anihilat de SARS-Cov2, în competiția pentru corpul uman

28 Oct 2020 | scris de Anita Raicu

Numărul cazurilor de gripă a scăzut foarte mult, în toată lumea, iar principala cauză ar fi chiar noul coronavirus, spun experții, dar și măsurile de protecție pe care populația le-a adoptat în lupta cu COVID-19.

Virusul gripal, aproape anihilat de SARS-Cov2, în competiția pentru corpul uman

Rata infecțiilor gripale a scăzut cu aproape 98% față de aceeași perioadă a anului trecut. În efortul de a ne proteja de COVID-19 și rata de infectare cu alte virusuri a scăzut implicit.

"Ar putea să fie asta o explicaţie, că există o concurenţă între virusuri, dar este de urmărit.

Există în natură şi în biologia moleculară şi virală acest fenomen. În celula infectată de către un virus, apare o rezistenţă la infecţia cu alte virusuri. De aici, poate să apară acea concurenţă şi imposibilitatea de a te co-infecta cu alt patogen.

Nu este cert că aşa va fi. Ţine foarte mult şi de modul în care acţionează virusul, de modul în care intră în celulă, dacă sunt competitori pe acelaşi mecanism sau nu. Ar putea să aibă într-adevăr o competiţie pe mecanismul de intrare în celulă. Poarta de intrare este epitelul respirator de la nivelul faringelui, foselor nazale", spune Ana-Maria Dobrotă, medic infecţionist.

Un motiv foarte important pentru numărul scăzut al cazurilor de gripă ar fi și purtarea măștii, igiena personală și distanțarea fizică, mai spun specialiștii.


CLICK - Follow us on Google News