Studiu. În 2050, clima la Londra va fi asemănătoare cu cea de la Madrid, iar în Paris va fi ca în Canberra

11 Iul 2019 | scris de Anita Raicu

În ciuda faptului că încă sunt susținători ai teoriei că nu există încălzire globală, interesele financiare fiind cele care dictează în principal o astfel de opinie, concluziile unui recent studiu pe această temă, care ia în calcul cele mai optimiste perspective ale schimbării climatice, în  2050, clima la Londra va fi asemănătoare cu cea de la Madrid de acum. La Stockholm va fi ca la Budapesta, iar la Paris ca la Canberra.

Studiu. În 2050, clima la Londra va fi asemănătoare cu cea de la Madrid, iar în Paris va fi ca în Canberra

Conform studiului realizat de o echipă de cercetători de la universitatea ETH Zurich, și publicat de revista ştiinţifică PLOS ONE, schimbările vor fi şi mai radicale în cazul regiunilor tropicale - oraşe mari precum Kuala Lumpur, Jakarta şi Singapore vor suferi din ce în ce mai des din cauza fenomenelor meteo extreme,

Studiul a urmărit vremea din 520 de mari oraşe din întreaga lume, luând în calcul 19 variabile, printre care temperatura şi precipitaţiile.

Pentru aceste estimări, oamenii de ştiinţă de la universitatea elveţiană au folosit în mod deliberat perspectiva optimistă, adică cea în care emisiile de dioxid de carbon se vor stabiliza până la mijlocul secolului pentru a putea limita creşterea temperaturii medii a globului la 1,4 grade Celsius, în comparaţie cu perioada preindustrială (la ora actuală, creşterea este de aproximativ +1 grad Celsius).

Echipa a comparat apoi rezultatele obţinute pentru marile oraşe pentru ca schimbările anticipate să poată fi percepute mai tangibil.

În 2050, oraşele din emisfera nordică vor semăna din punct de vedere climatic cu cele care se situează acum faţă de ele la 1.000 km înspre sud.

Cele care se găsesc la Ecuator nu vor resimţi o încălzire majoră a climei dar, în schimb, perioadele secetoase și cele ploioase vor fi mai lungi. 

Autorii studiului au ajuns la concluzia că 77% din oraşele planetei vor suferi schimbări "frapante" ale climei, iar restul se vor confrunta cu "noutăţi" în domeniul climei.

Europa va avea veri şi ierni mai calde, în medie cu 3,5 - 4,7 grade Celsius.

Un cercetător belgian care face parte din echipa care a realizat studiul, Jean-François Bastin, a declarat pentru AFP că nu este sigur că în 2060 în ţara sa mercurul din termometre va mai scădea sub zero, condiţie necesară pentru activarea seminţelor de grâu.

"Obiectivul articolului urmăreşte ca toată lumea să înţeleagă consecinţele schimbărilor climatice", a subliniat Jean-François Bastin.


CLICK - Follow us on Google News