China. Uniforme școlare cu GPS - părinții vor fi alertați dacă odraslele lor chiulesc

8 Jan 2019

China este una din societățile în care este folosită din plin tehnologia de recunoaștere facială, cea mai nouă implementare vizându-i pe elevii chiulangii.    

Potrivit China Daily, în nouă unități de învățământ din provincia Guizhou și în regiunea autonoma Guangxi Zhuang, ambele confruntandu-se cu o rată deosebit de ridicată a absenteismului școlar, elevii sunt obligați să poarte uniforme școlare inteligente, prevăzute cu sisteme de urmărire prin GPS

Guizhou Guanyu Technology, compania care a dezvoltat tehnologia de monitorizare, afirmă că aceasta se activează atunci când elevii intră în școală.

Dacă în ciuda avertizărilor, vreunul dintre școlari se încumetă să chiulească, sunt trimise notificări profesorilor și părinților, iar în cazul în care elevul părăsește incinta școlii fără permisiune, o alarmă sonoră se declanșează automat.

Uniformele high-tech sunt prevazute si cu camere video, ce pot fi accesate de părinți prin intermediul unei aplicații, iar funcția de recunoaștere facială are rolul de a-i descuraja pe elevi să schimbe uniformele între ei.

Elevii au două uniforme - pentru vară și iarnă, fiecare costand aproximativ 320 de yuani (47 de dolari), pret similar cu cel al uniformelor obișnuite.

Fără să țină cont de părerea copiilor despre această măsură, părinții se declară încântați de idee. "Este dificil să crești un adolescent, așa că am nevoie de tot ajutorul pe care îl pot primi", a spus unul dintre ei pentru China Daily.

Unii analiști politici comentează faptul că mediatizarea pe canalele media oficiale a acestei informații poate fi intrepretată drept un semnal al intenției Partidului Comunist de a obișnui opinia publică cu ideea de monitorizare a indivizilor, extrem de prezentă în China, care. prin multitudinea de alte măsuri similare introduse, este tot mai aproape de a deveni primul stat autoritar digital.

SHARE