Cum să memorezi tot ceea ce înveți! - metoda Ebbinghaus

6 Nov 2018

Experiențe noi, informații noi, ne asaltează creierul pe tot parcusul vieții, mă rog, pe majoritatea dintre noi. Tot învăţăm lucruri, dar nu reuşim să reținem chiar tot, din cauza faptului că

Creierul încearcă să ne protejeze de o cantitate mare de informaţie inutilă, astfel că toate noțiunile recent asimilate, vor fi depozitate în memoria pe termen scurt, care, dacă nu sunt repetăm sau nu sunt folosite, vor fi uitate după numai câteva zile. 

Psihologul german Hermann Ebbinghaus, spune că a descoperit o formulă care ajută la antrenarea memoriei, astfel încât să nu uităm informaţiile care ne interesează cu adevărat, scrie BrightSide. 

"Curba Uitării Ebbinghaus" relevă faptul că după numai o oră de la încheierea procesului de învăţare, mai mult de jumătate din cantitatea de informaţie recent asimilată este uitată, iar după o săptămână, se remarcă faptul că memoria mai reține doar 20% din ceea ce s-a învăţat.

Pentru a reţine informaţia pentru o perioadă mai lungă de timp, trebuie să încercaţi să o depozitaţi în memoria pe termen lung a creierului. Memorarea forţată nu este foarte eficientă în acest caz, deoarece creierul nostru nu poate să înţeleagă rapid informaţiile şi să facă asocieri complicate. Aşadar, ar trebui să încercaţi să vă extindeţi perioada de memorare, care ar trebui să dureze mai multe zile sau chiar mai multe săptămâni. 

12 sfaturi pentru o memorare eficientă

Încercaţi să învăţaţi logic, nu cuvânt sau pe dinafară: încercaţi să înţelegeţi ceea ce învăţaţi. Lucrurile pe care le înţelegeţi şi pe care le treceţi prin filtrul propriei minţi, vor fi memorate de nouă ori mai rapid. 

Învăţaţi doar cele mai utile informaţii: în acest caz, ar trebui să învăţaţi şi să vă setaţi corect priorităţile. 

Rețineți că informaţiile situate la începutul şi la sfârşitul procesului de învăţare sunt asimilate cel mai bine

Amintiţi-vă că informaţiile cu înțeles asemănător pot fi ușor încurcate: mutați atenţia de la un subiect la altul, pentru a evita confuzia în cazul informaţiilor asemănătoare. 

Învăţaţi lucruri total diferite, în antiteză unul cu celălalt: de exemplu, dacă învăţaţi o limbă străină, memoraţi cuvinte dimineaţa şi seara. Este mai simplu să vă amintiţi anumite informaţii, atunci când le-aţi învăţat în momente diferite, chiar opuse.

Structurați-vă propria consttrucție mentală: ideea este să asociaţi anumite lucruri cu un anumit loc. De exemplu, dacă vă aflaţi în camera dumneavoastră, încercaţi să conectaţi un lucru pe care-l învăţaţi, cu ceva din camera. Repetaţi-l de câteva ori. După aceea, încercaţi să vă amintiţi cum arată camera în memoria dumneavoastră, şi repetaţi lucrurile pe care le-aţi învăţat în acest fel.

 

Folosiţi cuvinte de legătură: scopul acestei tehnici este să legaţi o informaţie de alta. Aşadar, atunci când folosiţi cuvinte de legătură, vă amintiţi automat de ceea ce urmează după acel cuvânt.

Asociaţi cuvintele noi cu cele pe care le ştiţi deja: dacă învăţaţi o limbă străină, de exemplu, puteţi să memoraţi cuvintele noi bazându-vă pe asocierile dintre cuvintele pe care le ştiţi deja.

Inventaţi istorii care să aibă o anumită cronologie: dacă trebuie să memoraţi o cantitate mare de informaţie într-o anumită ordine, încercaţi să puneţi acele informaţii în contextul unei poveşti. Este important ca acestea să fie conectate între ele şi să aibă un fir logic. 

Înregistraţi ceea ce învăţaţi: înregistraţi informaţiile pe care le învăţaţi cu voce tare, apoi ascultaţi de câteva ori înregistrarea audio. Această metodă este extrem de folositoare în cazul celor care au o memorie auditivă bună. 

Vizualizaţi ceea ce învăţaţi: folosţi limbajul corpului în procesul de învăţare. Aces lucru vă va ajuta să vă antrenaţi muşchii de memorie.

Alegeţi cele mai bune surse pentru informaţii: nu folosiţi cărţi vechi sau metode învechite de învăţare, pentru că s-a r putea ca lucrurile să se fi schimbat între timp de când anumite cărţi au fost scrise. Nu vă irosiţi timpul citind din cărţi cu un limbaj învechit, de lemn sau pe informaţii care nu mai sunt de actualitate.

SHARE