Bitcoin consumă mai multă energie electrică decât Argentina

11 Feb 2021 | scris de Anita Raicu

Bitcoin utilizează mai multă energie electrică anual decât întreaga Argentina, sugerează o analiză a Universității Cambridge citată de BBC.

Bitcoin consumă mai multă energie electrică decât Argentina

Crearea criptomonedelor are nevoie de energie, pentru că implică calcule complexe efectuate de computere pentru a verifica tranzacțiile.

Pentru a ”extrage” Bitcoin, calculatoarele - adesea specializate - sunt conectate la rețeaua de criptomonede și au sarcina de a verifica tranzacțiile făcute de persoanele care trimit sau primesc Bitcoin.

Acest proces presupune rezolvarea unor puzzle-uri, care, deși nu fac parte integrantă din verificarea mișcărilor monedei, oferă un obstacol pentru a se asigura că nimeni nu modifică în mod fraudulos înregistrarea globală a tranzacțiilor.

Drept recompensă, creatorii primesc ocazional cantități mici de Bitcoin într-un proces adesea asemănat cu o loterie.

Cercetătorii din Cambridge spun că acest proces consumă aproximativ 121,36 terawatt-oră (TWh) pe an și că este puțin probabil ca respectivul consum să scadă dacă valoarea monedei nu scade.

Valoarea monedei a atins un record de 48.000 de dolari în această săptămână, în urma anunțului Tesla că a cumpărat bitcoin în valoare de 1,5 miliarde de dolari și intenționează să-l accepte ca plată în viitor.

”Pe măsură ce prețul crește, crește și consumul de energie”, potrivit Michel Rauchs, cercetător la The Cambridge Centre for Alternative Finance, unul din creatorii instrumentului online care generează aceste estimări.

Instrumentul online a clasat consumul de energie electrică al bitcoin peste Argentina (121 TWh), Olanda (108,8 TWh) și Emiratele Arabe Unite (113,20 TWh) și apropiat de cel al Norvegiei (122,20 TWh).
 


CLICK - Follow us on Google News