Povestea savantului care construiește o mașină a timpului, pentru a călători în trecut ca să-și revadă tatăl

Autor:

Povestea savantului care construiește o mașină a timpului, pentru a călători în trecut ca să-și revadă tatăl

La nivel metafizic, despre trecut se spune că nu e decât o țară străină pe care nu o poți vizita…

Dar, în acest caz, inaccesibilitatea nu țin însă de costuri, documente de călătorie, cereri de viză respinse ori probleme legate de check-in, marea problemă pentru care nu putem ajunge în trecut ține, pur și simplu, de legile fizicii.

Cu toate acestea, un savant american susține că acest lucru se poate rezolva și e decis să construiască o mașină a timpului, scrie CNN.

Ajuns la 74 de ani, astrofizicianul Ron Mallett, care și-a dedicat cea mai mare parte a vieții sale studierii teoretice a posibilitățiii călătoriei în timp. susține că a descoperit ecuațiile și principiile pe baza cărora va putea construi prima mașină a timpului.

Ceea ce l-a motivat tot acest timp este dorința de a-și revedea tatăl, care a murit, în urma unui infarct, atunci când Ron avea doar 10 ani.

”Pentru mine, tata a fost centrul universului meu”, a declarat Mallett pentru CNN care și-a amintit că, la un an după decesul părintelui, a dat, din întâmplare, peste romanul ”Mașina Timpului”, scris de H.G. Wells, despre care afirmă că i-a schimbat viața.

Mallett spune că are toate atributele pentru a reuși să întoarcă ceasul și să plece în călătoria vieții sale: constuirea unei mașini a timpului.

În prezent, Ron Mallett este profesor de fizică la Universitatea Connecticut. Și-a dedicat întreaga carieră studierii găurilor negre și teoriei relativității generale a lui Einstein, care descrie gravitația drept o proprietate a geometriei spațiu-timp  – cu cât un obiect este mai masiv, cu atât mai mult el deformează spațiu-timpul iar acest efect este perceput drept ”gravitație”.

Cât de posibilă e, din punct de vedere științific, teoria astrofizicianului Mallett legată de posibilitatea călătoriei în timp?

Totul are legătură, potrivit lui Mallett, cu teoriile relativității (restrânse și generale) elaborate de Einstein – ”Pe scurt, conform lui Einstein, timpul e afectat de viteză”, precizează savantul.

Cel mai cunoscut exemplu îl reprezintă cel al astronautului care se deplasează într-o o navă cu o viteză apropiată de cea a luminii. Pentru el, timpul va curge diferit, comparativ cu cei rămași în urmă, pe Pământ. După o călătorie de un an la bordul navei, la întoarcere, astronautul va realiza că, pe Pământ, au trecut, de fapt, zeci de ani.

Există, însă, o problemă: o călătorie la asemenea viteze te va transporta ”în viitor” și nu ”în trecut”. Or, Mallett dorește cu ardoare să călătorească în trecut, pentru a se revedea cu tatăl său.

Din fericire pentru Mallett, rezolvarea acestei probleme vine tot fundamentarea teoretică oferită de Einstein, potrivit căreia curgerea timpului mai este afectată și de gravitație.

”Pe scurt, cu cât gravitația este mai mare, cu atât timpul e încetinit mai mult”, spune Ron Mallett.

În plus, în teoria lui Einstein, avem conceptul de spațiu-timp – mărimi între care există o legătură intrinsecă: dacă reușești să ”curbezi” spațiul din jur, vei ”curba”, odată cu el, și timpul. Timpul devine, astfel, o ”buclă” care te va ajuta să te ”deplasezi” în trecut.

Conform lui Mallett, lumina poate fi și ea folosită pentru a afecta similar timpul, astfel încât să permită călătoria în trecut. Pentru asta, este nevoie de un ”ring laser” (”laser inelar”), unde fasciculul de lumină e direcționat cu ajutorul unor oglinzi pentru a forma, în final, ”o buclă închisă”.

Astfel de ”ring laser” sunt folosite, în prezent, la anumite tipuri de giroscoape, iar Mallett, de-a lungul carierei sale, a lucrat cu astfel de dispozitive.

”Înțelegerea felului în care funcționează aceste sisteme, m-a ajutat să găsesc calea pentru a pune bazele creării unei mașini a timpului”, spune savantul.

”Studierea câmpului gravitațional produs de un astfel de laser, ne-ar putea oferi o nouă viziune legată de posibilitatea creării unei mașini a timpului bazate pe un astfel de circuit al luminii”, crede omul de știință american.

Astrofizicianul spune că a formulat și o ecuație care demonstrează că un astfel de dispozitiv ar putea funcționa.

”Un astfel de fascicul de laser inelar ar putea acționa ca o mașină a timpului și să creeze o răsucire a axei timpului (”time twist”) care să te ajute să te deplasezi în trecut”,  a spus el.

”Poți trimite informația înapoi, în trecut, dar doar până în acel moment în care ai pornit, pentru prima oară, mașinăria”, adaugă astrofizicianul.

Cu alte cuvinte, dacă se reușește crearea unei astfel de mașini a timpului, pe 1 ianuarie 2020, această dată reprezintă ”borna” maximă până la care viitorii călători în timp vor putea circula în propriul lor trecut. Ei nu vor putea călători mai în urmă în trecut, depășind această dată.

Unii oameni de știință se declară sceptici față de ideile lui Mallett și, mai ales, față de posibilitatea punerii lor în practică.

”Călătoria în timp este posibilă, conform teoriei generale a relativității. Dar, când încercăm să creăm, chiar la modul teoretic, un astfel de dispozitiv, de fiecare dată fizica ne dă în cap cu ceva”, afirmă astrofizicianul, Paul Sutter, care mai crede că ”există multe fisuri în judecata matematică și teoria” colegului său Mallet.

”Chiar dacă ar funcționa așa ceva, trebuie precizat că nu va fi o mașină a timpului, în adevăratul sens al cuvântului, ci va produce, pur și simplu, un efect infinitezimal, dar suficient cât să poată fi măsurat și să demonstreze principiile teoriei relativității”, afirmă Sutter.

Ron Mallet și-a petrecut o întreagă viață investigând posibilitatea călătoriei în timp, dar, foarte probabil, nu va reuși, fizic, se se întoarcă în New Yorkul anilor ’50 pentru a-și revedea tatăl.

Povestea astrofizicianului de 74 de ani este, ține, mai degrabă, de o altfel de călătorie, în care este vorba despre iubire, urmărirea visurilor copilăriei și eterna obsesie a omului care dorește să-și controleze destinul, uneori chiar dincolo de granițele timpului și ale universului pe care îl cunoaștem.

Leave a Comment