3dots.ro

Nature, studiu. Caracatițele visează la fel ca oamenii? 

Nature, studiu. Caracatițele visează la fel ca oamenii? 

În ciuda faptului că ultimul strămoș comun al oamenilor și cefalopodelor a trăit în urmă cu aproximativ 600 de milioane de ani, nu suntem chiar atât de diferiți…

Cel puțin asta relevă un studiu care a urmărit modul în care se desfășoară somnul caracatițelor și care a fost publicat în revista Nature.

La o primă observare a modului în care dorm caracatițele, biologii au remarcat existența unor cicluri scurte și recurente în care cefalopodele se mișcau și emiteau inele strălucitoare colorate pe pielea lor pigmentată.

Pentru a obține o imagine și mai clară a ceea ce se întâmplă, oamenii de știință au studiat activitatea cerebrală a caracatițelor în timpul stării de veghe și a unor etape de somn.

Studiind activitatea cerebrală a caracatițelor, echipa a descoperit că aceste cefalopode au cicluri de somn activ și liniștit similare cu ale mamiferelor.

Perioada de somn REM este adesea cea în care visăm, ceea ce i-a determinat pe cercetători să se întrebe dacă nu cumva caracatițele ar putea visa ca noi, oamenii.

Caracatițele visează? Da, dar altfel decât oamenii!

Ultimul strămoș comun al cefalopodelor și al oamenilor a trăit în urmă cu , potrivit Medium.

Majoritatea biologilor consideră că, având în vedere că ultimul strămoș comun între oameni și cefalopode a trăit în urmă cu 600 de milioane de ani, animalele acvatice funcționează foarte diferit de noi în majoritatea aspectelor.

Dar ceea ce au descoperit cercetătorii în acest nou studiu este că modul în care dormim este destul de asemănător cu cel al unei caracatițe.

”Faptul că somnul în două etape a evoluat în mod independent la creaturi înrudite la distanță, cum ar fi caracatițele, care au structuri cerebrale mari, dar complet diferite de cele ale vertebratelor, sugerează că posedarea unei etape active, asemănătoare cu cea de veghe, poate fi o caracteristică generală a gândirii complexe” , a declarat Leenoy Meshulam, co-autor al studiului, fizician la Facultatea de Medicină a Universității din Washington și la Centrul de Neuroștiințe Computaționale UW, potrivit Business Insider.

Pentru a înțelege somnul caracatițelor, echipa a comparat modelele de unde cerebrale înregistrate atunci când ele erau treze sau adormite.

Astfel s-a descoperit că cefalopodele au și ele o perioadă de somn REM, în care undele cerebrale au același tipare ca și momentele în care erau treze și aveau activitate.

Aceste date, combinate observarea schimbărilor de culoare ale pielii lor în timpul acestei etape de somn, i-au determinat pe oamenii de știință să sugereze că cefalopodele ar putea recrea amintiri din starea de veghe în timp ce dorm, adică visează.

Sau, au mai sugerat ei, ar putea fi vorba de faptul că ele fac exerciții pentru a-și exersa abilitățile de camuflare în timp ce dorm.

Nu se poate determina cu certitudine care este ipoteza corectă. Până la urmă, este greu să întrebi o caracatiță despre calitatea somnului său…

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs