3dots.ro

Roverul chinezesc Yutu-2 a descoperit ‘globule de sticlă” pe partea întunecată a Lunii

Roverul chinezesc Yutu-2 a descoperit ‘globule de sticlă” pe partea întunecată a Lunii

Roverul Yutu-2 al misiunii chineze Chang'e-4 a descoperit două 'globule' macroscopice de sticlă translucidă în timpul misiunii sale de explorare a părţii întunecate a Lunii, care ar putea aduce informaţii noi despre formarea satelitului natural al Pământului, informează agenţia Xinhua.

Potrivit unui studiu publicat în Science Bulletin, roverul Yutu-2 a surprins în imagini două globule translucide cu ajutorul camerei panoramice cu care este dotat.

Nu au fost obţinute date cu privire la compoziţia celor două globule. Morfologia lor unică şi contextul local sugerează că cel mai probabil este vorba despre sticlă de impact – material topit pe bază de anortozit rezultat în timpul evenimentelor din procesul de craterizare – mai degrabă decât obiecte de origine vulcanică sau care au ajuns pe Lună odată cu alte corpuri cereşti, sunt de părere cercetătorii.

Anortozitul selenar este o rocă prezentă în zonele înalte, format în oceanul de magmă de pe Lună.

Cele două obiecte sunt diferite de cele prelevate de misiunile Apollo, potrivit cercetătorilor, deoarece au dimensiuni mai mari şi sunt colorate.

Potrivit specialiştilor, globulele de sticlă s-ar găsi din abundenţă în zonele înalte de pe Lună, oferind ţinte promiţătoare pentru prelevarea de material selenar ce ar putea aduce informaţii importante despre istoria timpurie a Lunii.

Sonda Chang'e-4, lansată pe 8 decembrie 2018, a coborât în craterul Von Karman, situat în bazinul Aitken de la Polul Sud de pe partea întunecată/nevăzută a Lunii, pe 3 ianuarie 2019. De atunci, Yutu-2 a parcurs peste o mie de metri. Misiunea a reprezentat o premieră istorică, China fiind prima ţară care a realizat o aselenizare pe partea întunecată a Lunii.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs