Descoperire istorică. Oameni buni, Calul din Troia nu era cal!

18 Mai 2019 | scris de Anita Raicu

Calul din Troia? Găselnița tactică a lui Ulise pentru a înfrânge rezistența celor din Troia, bazându-se pe curiozitatea de nestăpânit în fața noului...

Descoperire istorică. Oameni buni, Calul din Troia nu era cal!

Ei bine, unul din miturile umanității trebuie rescris, deoarece... Calul din Troia nu era cal!

Francesco Tibon, arheolog specializat în istorie navală, cercetător la Universitatea din Marsilia, crede că omenirea a fost înșelată vreme de câteva mii de ani de o eroare de traducere și că darul lui Ulise pentru troieni nu a fost un cal, ci o navă, informează ilfattoquotidiano.it.

Arheologul, care și-a publicat studiul în revista Archeologia Viva, explică că de vină sunt traducerile succesive ale operei lui Homer, incluzând aici chiar și Eneidele lui Virgiliu, care au fost confundat hippos - cal, în greaca veche, cu un tip de navă feniciană, care se numea Hippos. 

”Introducerea înțelesului real al cuvântului hippos, în textele lui Homer, nu schimbă absolut deloc sensul istoriei, dar strategia lui Ulise, prin care aheii au reușit să cucerească Troia, capătă o dimensiune mai puțin suprarealistă, mai plauzibilă, pentru că este mai plauzibil faptul că într-o navă se pot ascunde într-adevăr suficienți soldați, care să cucerească cetatea, decât într-un cal. Pe scurt, nu a existat niciun cal de lemn în Troia, nici măcar în versurile lui Homer”, spune arheologul.


CLICK - Follow us on Google News