Fructonata, invenția cu care o româncă a uimit industria alimentară

26 Mai 2019 | scris de Monica Pavelescu

Fruitonate, sau pe românește, fructonată - este rezultatul unui proces de prelucrare de conservare a fructelor care presupune conservarea acestora prin concentrare la o temperatură sub 42°C, fără pasteurizare finală.

Fructonata, invenția cu care o româncă a uimit industria alimentară

Fructonata, produs unic în industria alimentară, încununează munca de cercetare a unei românce, Simona Bișboacă - inginer în industria alimentară şi cercetător.

“Din 2011 am început să testăm o nouă tehnologie de procesare a fructelor, într-un mod cât mai blând, pentru a menţine bunătatea fructelor la borcan. Am pornit de la idea de a elimina fierberea sau pasteurizarea  dulceţii, în condițiile în care, la temperaturi de peste 60 grade se distrug vitaminele, enzimele şi tot ce e mai bun din fructe.

Am mers pe conservarea fructelor prin procesarea la temperatură de sub 42 grade, să fie raw sau crude, dar să aibă un termen de conservare îndelungat, la temperatură ambientală. Asa a apărut fructonata”, explică Simona Bişboacă, inginer în industria alimentară.

Inginerul alimentar spune că fructonata nu este gem, dulceaţă sau marmeladă, ci chiar gustul adevărat al frunctelor conservate la borcan.

“Fructonata este singurul produs care presupune conservarea fructelor prin concentrare la temperatură sub 42°C, fără pasteurizare finală, astfel încât se păstrează nutrienţii, fitonutrienţii, vitaminele şi aroma fructelor poaspete.

Folosim doar fructe ajunse la maturitate, din cultură certificată ecologic, fără adaos de zahăr, conservanţi sau aditivi alimentari. Fructonata are cel mai mare conţinut de fruct, şi are un termen de valalabilitate de doi ani la temperatură ambientală”, mai soune Simona Bişboacă.

Prezentat sub forma unei paste de fruct, fructonata este un aliment tartinabil care poate fi folosit în mixuri cu iaurt sau cereale la micul dejun sau gustări, deserturi crude chiar şi pentru bebeluşi. Până acum au fost procesate în fructonată doar cireşe, portocale şi afine.

Frutonate a fost prezentată la târgul de la Londra, cea mai mare expoziţie europeană pentru produse naturale şi ecologice, unde au participat peste 700 de companii din 91 de ţări şi peste 10 mii de reprezentanţi ai unor companii din domeniul alimentar. Evident, din România a participat doar Simona Bișboacă.

“Am experimentat tehnologie pe mai multe fructe chiar şi tomate, dar, în prezent, procesăm cireşe bio de pe dealurile însorite de lângă Şimleul Silvaniei, afine de pădure din munţii Bihorului, la care adăugăm puţin must de struguri bio concentrat, provenit din struguri cultivaţi în sudul judeţului Timiş. Ca o notă exotica am decis să aducem din însorita Calabria (Italia) portocale bio, cu o aromă şi o dulceaţă extraodinară. Reacţia şi aprecierile vizitatorilor au fost extraordinare şi ne-au confirmat, încă odată, că suntem pe drumul cel bun”, spune Simona Bişboacă.

Deocamdată, produsele se pot achiziţiona doar în mediul online.

Dintre perspectivele apropiate, în acest an,  Simona Bişboacă și-a produs să producă un sortiment de dulceaţă de o calitate superioara, cu mai mult fruct, fără zahăr, şi mai testează sucuri de fructe procesate tot la rece, fără pasteurizare, cu termen de valabilitate de cel puţin un an.


CLICK - Follow us on Google News