3dots.ro

NatGeo. Înotător salvat de un grup de delfini, în timp ce era sfâșiat de un rechin

NatGeo. Înotător salvat de un grup de delfini, în timp ce era sfâșiat de un rechin

În cel mai recent episod din serialul Sharkfest, difuzat de National Geographic, a analizat patru cazuri în care balenele sau delfinii, aparent, au salvat oameni de atacul rechinilor.

Realizatorii documentarului și-au pus în mod serios întrebarea dacă balenele și delfinii chiar încearcă să ne protejeze.

În cadrul episodului, Martin Richardson relatează că a fost atacat de un rechin mako, în apele Mării Roșii, în Egipt. Britanicul spune că era cât se poate de conștient că erau ultimele sale clipe de viață, după ce fusese mușcat de cinci ori, scrie livevescience.com.

„Nu exista niciun motiv pentru ca rechinul să se oprească. Pierdusem aproximativ 2,8 litri de sânge. Ai doar 4,5 până la 5 litri în corp. Așteptam să fiu mâncat de viu… Știam că mă încercuiește… M-am întors și m-am uitat la munți. Am renunțat”, povestește britanicul.

Dar, în acel moment a apărut chiar în spatele său un grup de delfini, iar atacul rechinului s-a oprit. El a fost apoi tras pe o barcă și a fost dus de urgență la spital, unde a avut nevoie de peste 300 de copci. „Cred cu tărie că delfinii mi-au salvat viața!”, a spus el.

„A fi salvat de un alt animal este cu siguranță o noțiune foarte romantică”, a declarat Tom Hird, biolog marin și specialist în conservarea rechinilor.

Dar nu este atât de clar că asta se întâmplă de fapt în majoritatea cazurilor.

Mike Heithaus, profesor în cadrul departamentului de științe biologice de la Florida International University, a declarat că este puțin probabil ca delfinii să fi salvat intenționat viața lui Richardson.

„Delfinii văd un nor mare de sânge, ei știu că un rechin se află în zonă. Dacă aveau pui, ar fi vrut să sperie rechinul să se îndepărteze de pui. Este posibil ca ei să nu fi încercat neapărat să-l salveze pe Martin”, a spus Mike Heithaus.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs