Regizorul James Cameron, despre pericolul Inteligenței Artificiale: ”V-am avertizat în 1984. Nu m-ați ascultat!”

Regizorul James Cameron, despre pericolul Inteligenței Artificiale: ”V-am avertizat în 1984. Nu m-ați ascultat!”

Într-un interviu acordat CTV News, regizorul James Cameron și-a exprimat temerile în privința utilizării Inteligenței Artificiale, în special în domeniul militar, explicând că a încercat să atragă atenția asupra acestui aspect, în ”Terminator”, dar nimeni nu l-a luat în mod serios în seamă.

Cunoscutul regizor a acordat un interviu , în care vorbește despre temerile legate de  inteligența artificială și despre rolul ei tot mai important la Hollywood,

Pe fondul grevei organizate de scenariștii de la Hollywood, reprezentați de sindicatul Writers Guild of America, și a cererilor de protejare a locurilor de muncă împotriva tehnologiei AI, James Cameron spune că din punctul său de vedere nteligența artificială mai degrabă va provoca un dezastru nuclear decât să creeze ”o poveste bună”

”Cred că transformarea AI într-o armă este cel mai mare pericol. Cred că vom intra în echivalentul unei curse de înarmare nucleară cu AI, iar dacă noi nu o facem, ceilalți cu siguranță o vor face și astfel se va ajunge la o escaladare.

Imaginați-vă Inteligența Artificială într-un teatru de luptă! Toată confruntarea militară ar putea fi dusă pur și simplu de computere cu o viteză care va face imposibilă intervenția oamenilor și nu ar exista nicio capacitate de dezescaladare a situației”, consideră cineastul canadian.

Cameron a ținut să remarce: ”V-am avertizat în 1984! Și nu m-ați ascultat!”, referindu-se la filmul său ”Terminator”, în care un cyborg dotat cu AI, conștient de sine numit Skynet, ce preia controlul asupra lumii și lansează un atac asupra umanității.

Chestionat despre capacitatea instrumentelor de procesare a limbajului natural gestionate de tehnologia AI, precum ChatGPT,  de a produce scenarii convingătoare, Cameron consideră că ”trebuie să fii om ca să scrii așa ceva”.

”Eu personal nu cred într-o minte fără trup care doar regurgitează ceea ce au spus alte minți de oameni – despre viața pe care au avut-o, despre dragoste, despre minciună, despre frică, despre moarte – și care pune totul laolaltă într-o salată de cuvinte și apoi regurgitează.

Nu cred că asta (AI-ul – N.R.) va avea vreodată ceva care să emoționeze un public. Trebuie să fii om ca să scrii așa ceva. Nu cunosc pe nimeni care să se gândească măcar să pună inteligența artificială să scrie un scenariu”, a răspuns regizorul.

James Cameron susține că ”nu ar fi interesat” să producă filme pe baza unor scenarii scrise de AI, dar oferă o perioadă de probă:

”Să așteptăm 20 de ani, iar dacă o inteligență artificială câștigă un Oscar pentru cel mai bun scenariu, atunci cred că va trebui să o luăm în serios.”

Cameron nu este singura personalitate din lumea filmuluicare nu pare speriată de posibilitatea ca inteligența artificială să creeze scenarii cu adevărat valoroase și interesante.

Charlie Brooker, creatorul serialului ”Black Mirror”, a recunoscut luna trecută că a folosit ChatGPT pentru a ajuta la redactarea unui episod al serialului înainte de premiera sezonului 6, însă rezultatul s-a dovedit a fi ”de rahat”.

Brooker a spus că tot ceea ce a făcut chatbotul AI a fost, practic, să treacă prin sinopsisurile episoadelor serialului și ”să le amestece într-un fel de terci”, iar în final rezultatul a fost doar o dezamăgire uriașă.