Savanții maghiari ar fi aproape de a demonstra existența unei a cincea forțe fundamentale din univers

23 Noi 2019 | scris de Monica Pavelescu

Oamenii de știință maghiari au anunțat că sunt pe cale de a demonstra existența unei a cincea forțe fundamentale din univers, iar această descoperire i-a propulsa spre obținerea premiului Nobel, susține CNN.

Savanții maghiari ar fi aproape de a demonstra existența unei a cincea forțe fundamentale din univers

Colectivul de cercetători maghiari condus de fizicianul Attila Krasznahorkay, de la Institutul de Cercetări Nucleare de pe lângă Academia Maghiară de Științe, susține că au colectat primele date privind existența unei noi categorii de forță în fizică. 

În momentul actual, în fizică, prin interacțiunea lor cu mediul înconjurător, este recunoscută existența patru forțe - gravitaţie, electromagnetismu, forţa nucleară tare şi forţa nucleară slabă.

Rezultatele cercetărilor întreprinse de fizicienii maghiari sugerează că în univers  ar exista și o a cincea forță.

Ipoteza a survenit în urma unor experimente în care savanții au urmărit comportamentul unui atom de heliu care emitea raze de lumină pe măsură ce era supus descompunerii.

S-a constatat că unghiul sub care se separau electronii de atom, în cadrul procesului de diviziune atomică, a măsurat 115 grade, rezultat care nu putea fi explicat folosind bazele actuale ale fizicii.

Attila Krasznahorkay a declarat pentru CNN că este pentru a doua oară când echipa sa reușește să identifice noua particulă. Ea a fost denumită X17 - de la valoarea energiei sale cinetive, 17 megaelectronvolți. "X17 ar putea fi particula care face legătura între lumea vizibilă și materia întunecată”, afirmă fizicianul maghiar. 

Echipa maghiară vorbește despre cea de-a cincea forță ca despre una ”fotofobică” deoarece particulele par să evite zonele luminoase. 

Jonathan Feng, profestor de fizică și astronomie la Universitatea din California, Irvine, a declarat că urmărește activitatea echipei maghiare de ani buni și că din punctul său de vedere aveam de a face cu o descoperire epocală, fiind de părere că dacă rezultatele cercetării vor putea fi repetate, aceasta ar conduce spre obținerea unui premiu Nobel.

Nu este pentru prima dată când cercetătorii maghiari obțin astfel de rezultate în cadrul experimentelor de descompunere a unor izotopi. În 2016, ei au publicat în Physical Review Letters, studiul privind descompunerea izotopului de Beriliu 8, la care au identificat faptu că electronii se separau de atom sub unghiuri neobișnuite, de 140 de grade în acest caz.

”Am descoperit o particulă nouă pe care nu o mai identificase nimeni până atunci. Existența ei nu putea fi explicată pe baza modelului standard al fizicii particulelor astfel că am continuat investigațiile”, arată Krasznahorkay.

Fizicienii maghiari aveau nevoie să confirme rezultatele investigației din 2016 și noul proiect pare să fi făcut chiar acest lucru. Jonathan Feng susține că nu este decât o singură șansă dintr-un miliard ca noile rezultate să fie provocate de altceva decât particula X17 și de acțiunea acestui nou tip de forță. 

În ciuda reticențelor întâmpinate la anunțul descoperirii echipei ungare de cercetători, până în prezent cercetătorii din toată lumea. care au verificat rezultatele obținute, nu au putut să identifice erori.

Savanții susțin că este nevoie ca un alt grup de cercetători să reușească să obțină aceleași rezultate folosind un al treilea tip de atom în afara celui de beriliu și heliu. Ar fi vorba de o cale de a obține o confirmare valabilă pentru teoria câmpului unificat, formulată de Albert Einstein.

”Nu avem de ce să ne oprim la a cincea forță. Ar putea fi și o a șasea, a șaptea sau a opta forță”, spune Feng, citat de CNN.


CLICK - Follow us on Google News