
Masca de protecție ce sterilizează aerul, invenția unui inginer român – video

Inginerul chimist Radu Radu a prezentat în cadrul emisiunii Marius Tucă Show un dispozitiv portabil de protecție împotriva coronavirusului care, spre deosebire de toate cele aflate pe piață nu filtrează aerul, ci îl sterilizează.
Inginerul român, recent întors din Canada, spune că a plecat de la rezultatele unui studiu publicat de o universitate americană în 2010, care concluziona că timpul necesar sterilizării a aerului, adică de eliminare a agenților patogeni prezenți în aer, se reduce sub 0.5 secunde, atunci când temperatura prin care este tratat trece de 170 de grade Celsius.
În realizarea prototipului, inginerul român a folosit o masca de scuba-diving, care oferă o etanșare perfectă și în care aerul este admis după ce a fost mai întâi încălzit la o temperatură de peste 200 de grade Celsius, apoi, prin intermediul unui schimbător de căldură, răcit la aproximativ 22 de grade Celsius.
Schimbul de aer din interiorul măștii se face prin intermediul a două supape, una de admisie, cealaltă de evacuare, fiecare dintre ele dotate cu o supapă cu sens unic.
Încălzirea aerului se face cu ajutorul unei rezistențe electrice confecționate din nichelină, iar alimentarea dispozitivului se realizează prin intermediul a doi acumulatori Litiu-Ion de 1.5V.
Inginerul român a mai precizat că dispozitivul său ar avea un cost de producție situat undeva în jurul a 250 de euro și practic nu ar avea costuri de întreținere.
Dispozitivul este recomandat celor care lucrează un timp îndelungat în medii proprice contractării agenților patogeni, nu numai a coronavirusului.
Soluția oferită de acest dispozitiv ar putea reprezenta cea mai ieftină soluție, costurile de achiziție sau de întreținere a echipamentelor cu rezultate similare, dar care filtrează aerul, fiind de aproximativ 5-6 ori mai mari.
Inginerul Radu Radu spune că a depus cererea pentru obținerea unui brevet pentru invenția sa, că așteaptă rezultatele studiului care să dovedească eficacitatea dispozitivului său în protecția împotriva agenților patogeni și propuneri de implementare în producție, despre care spune că ar dori să fie produs doar în România.