Studiu. Ce-i face pe șoferii mașinilor germane de lux să se creadă speciali pe șosele

Studiu. Ce-i face pe șoferii mașinilor germane de lux să se creadă speciali pe șosele

Rezultatele unor studii recente demonstrează că şoferii maşinilor scumpe sunt înclinaţi majoritar să încalce regulile de circulaţie.

Fenomenul a fost explicat printr-o prezumţie comună, că puterea asociată cu bogăţia are tendinţa de a corupe sau de a-l face să se poziționeze deasupra legii.

Puterea asociată cu bogăția are tendința de a corupe

Profesorul Jan-Erik Lönnqvist de la Universitatea din Helsinki a plecat de la această observaţie comună, făcută de nenumăraţi participanți la trafic: şoferii de maşini germane de luxi au o probabilitate mult mai mare de a ignora regulile de circulaţie şi de a conduce după bunul plac.

Fenomenul este prezent peste tot în lume, inclusiv în ţări considerate civilizate din punct de vedere al modului în care se comportă șoferii în trafic.

Lönnqvist a abordat acest aspect dintr-un unghi diferit. El a dorit să afle dacă nu cumva se poate determina profilul unei persoane care este atrasă de maşinile germane puternice şi scumpe, indiferent de statutul lor social-financiar, şi dacă nu cumva şi aceste categorii au tendinţa de a încălca legea.

Studiul a constat în interogarea a 1.892 de cetăţeni finlandezi, proprietari de maşini, care au avut de completat un chestionar complex. Participanții la test fost întrebaţi despre modelul maşinii pe care o deţin, de obiceiurile lor de consum, despre nivelul veniturilor, dar au primit şi o serie de întrebări prin care le-a fost explorată personalitatea.

Egoiştii, aroganţii, orgolioşii, încăpăţânaţii şi lipsiţi de empatie au tendinţa să deţină un autoturism care să le declare un statut special

Potrivit lui Lönnqvist, rezultatul studiuluil este lipsit de ambiguitate: oamenii egoişti, aroganţi, orgolioşi, încăpăţânaţi, dezagreabili şi lipsiţi de empatie au tendinţa să deţină un autoturism care să le declare un statut special, precum BMW, Audi sau Mercedes.

”Aceste trăsături de personalitate explică dorinţa de a avea «proprietăţi de statut» şi aceleaşi trăsături explică de ce asemenea oameni încalcă regulile de circulaţie mai frecvent decât alţii“, explică profesorul Lönnqvist.

Lönnqvist a mai declarat că aceste persoane se consideră superiori semenilor, motiv pentru care vor face tot posibilul să-şi arate supremaţia etalând proprietăţi scumpe, pe care vor face sacrificii să le achiziţioneze chiar dacă nu sunt bine situaţi financiar.

Deci, pe scurt, concluzia ar putea fi reformulată așa: ”fără număr și să moară dujmanii!”