3dots.ro

Microcipul implantat sub piele, folosit deja de mii de suedezi

Microcipul implantat sub piele, folosit deja de mii de suedezi

Potrivit unei analize realizate de Euronews, mii de suedezi se declară în favoarea utilizării microcipurilor implantate sub piele, care pot fi utilizate zilnic pentru diferite operaţiuni, precum accesarea telefonului smart, deschiderea uşii, programarea alarmei sau, în viitor, efectuarea de plăți.

Unii văd această tehnologie ca fiind chiar o soluţie pentru combaterea infectării cu noul coronavirus.

Microcipul are mărimea unui bob de orez şi se implantează sub piele cu ajutorul unei seringi.

Pentru conectarea la un sistem central, microcipul utilizează comunicaţiile în câmp apropiat NFC (Near Field Communications) şi indentificarea prin frecvenţă radio (RFID) – unde radio care asigură comunicaţii pe distanţe scurte.

”Este, practic, aceeaşi tehnologie pe care o avem pe telefon sau pe cardul de credit”, explică Rob van Eijk, director general pentru Europa al ONG-ului Future of Privacy Forum.

Microcipurile prezintă aceleaşi elemente de protecţie a datelor personale, inclusiv posibilitatea ca cineva să poată primi semnalul.

”Este similar cu ascultarea la un microfon direcţional şi poţi selecta şi semnalul RFID”, explică Rob van Eijk, care în trecut a lucrat pentru Autoritatea Olandeză de Protecţie a Datelor.

În teorie, microcipul „poate fi utilizat într-un mod care te face să ieşi în evidenţă într-o mulţime, ca individ în mijlocul unui grup, dacă tu porţi biocip şi toţi ceilalţi nu poartă”, a adăugat Rob van Eijk.

”În versiunile lor viitoare, microcipurile ar putea, de asemenea, să fie responsabilizate de aspecte mai complexe care ţin de date personale, cum ar fi să vă supravegheze starea de sănătate şi alte informaţii personale”, a subliniat van Eijk.

”Singura informaţie pe care o aveţi despre microcipurile implantate este cultura pop de la Hollywood şi, când e vorba de cultura pop hollywoodiană, fie Arnold Schwarzenegger scoate un GPS gigant din nas, fie poloniu de-al KGB-ului, fie alt dispozitiv de urmărire. Din acest motiv sunt oamenii speriaţi”, consideră Jowan Österlund, fondatorul companiei suedeze Biohax International.

Compania producătoare a microcipului face demersuri pentru implementarea tehnologiei şi în alte zone ale Europei.

Eric Larsen, directorul filialei Biohax din Italia, a declarat că aşteaptă aprobarea autorităților din domeniul medical pentru a demara procedura de implantare în această țară, unde potrivit estimărilor, cipul va fi utilizat de aproximativ 2.500 de persoane în primele 6-8 luni, în Milano şi Roma.
 
Chiar şi fără aprobările de ministerul italian al sănătăţii, Biohax Italia a implantat deja astfel de microcipuri mai multor sute persoane, cu ajutorul unui centru medical.

”Este un pas înainte spre viitor… Este extrem de futurist, dar deja se întâmplă. Această tehnologie s-a născut pentru a ne ajuta, pentru a ne da mici superputeri”, a declarat Eric Larsen pentru Euronews.

Între timp, tot în Italia, Biohax negociază cu Vodafone şi Paypal pentru a face posibile plăţile prin microcipuri.

O companie din Marea Britanie, BioTeq, face, de asemenea, demersuri pentru a facilia plăţile prin microcip. Steven Northam, director al companiei BioTeq, a declarat că ”acesta este momentul pentru o adoptare în masă a microcipurilor”, argumentând că firma sa primeşte zilnic întrebări legate de plăţile prin microcip.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs