3dots.ro

Un astrobiolog german susține că NASA ar fi distrus involuntar viața pe Marte în urmă cu 50 de ani

Un astrobiolog german susține că NASA ar fi distrus involuntar viața pe Marte în urmă cu 50 de ani

N-am apucat încă să descoperim viață extraterestră pe Marte pentru că NASA a distrus-o, din greșeală, în urmă cu 50 de ani…

Este părerea omului de știință german Dirk Schulze-Makuch, profesor la Centrul de Astronomie și Astrofizică al Universității Tehnice din Berlin, astrobiolog, care crede că misiunile NASA de explorare a Planetei Roșii au distrus, în mod neintenționat, microorganismele de pe Marte, scrie Big Think.

În urmă cu aproape 50 de ani, în cadrul misiunilor Viking, NASA a  explorat pentru prima dată în istorie suprafața planetei Marte. Cele două module care au amartizat au efectuat o serie de analize geologice și biologice a solului planetei.

Experimentele derulate au constat în injectarea în solul marțian a unei soluții apoase care conținea nutrienți și carbon radioactiv. Ideea era că microorganismele marțiene ar fi folosit nutrienții și ar fi semnalat acest proces prin eliberarea carbonului sub formă gazoasă.

Inițial, a fost detectată prezența emisiei de carbon radioactiv, dar prin evoluția ulterioară, rezultatele au fost considerate ca fiind neconcludente.

În opinia lui Makuch, tocmai prin această procedură care urma să demonstreze existența vieții a fost fatală microorganismelor marțiene, microbii fiind uciși de cocktail-ul venit de pe Terra. 

Potrivit lui Makuch, la momentul desfășurarii misiunilor Viking, oamenii de știință aveau foarte puține cunoștințe despre mediul marțian. Pornind de la exemplul Terrei, o planetă în care existența vieții se bazează pe apă, atunci a părut rezonabil ca viața marțiană să se dezvăluie sub aceeași formă.

Astrobiologul german afirmă că ceea ce s-a petrecut de fapt cu microorganismele marțiene, adaptate la condiții de viață extrem de aride, ar fi un proces identic cu cel în care un grup de vizitatori extratereștri ai Pământului ar considera că oamenii au nevoie de apă și i-ar arunca direct în mijlocul unui ocean.

În sprijinul ipotezei sale, Makuch menționează faptul că modulul Viking a detectat urme de substanțe organice clorurate, dar că aceste date au fost interpretate la vremea respectivă ca fiind o contaminare a solului marțian cu elemente aduse de pe Pământ.

Ulterior, modulul misiunii Phoenix, desfășurată în 2008, și roverele Curiosity și Perseverance au confirmat că există compuși organici indigeni pe Marte sub formă clorurată.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs