Un obiect spațial imens, descoperit sub scoarţa Lunii

12 Iun 2019 | scris de Andrei Romașcan

O echipă de astronomi a descoperi un obiect de mari dimensiuni aflat sub scoarţa Lunii, care s-ar afla acolo de miliarde de ani, informează CNN.

Un obiect spațial imens, descoperit sub scoarţa Lunii

Luna,  satelitul natural al Pământului, este spațiul din Sistemul Solar în care s-au cartografiat cele mai multe cratere.

Unul dintre aceste cratere a fost produs de ciocnirea cu un obiect spațial imens, în urmă cu câteva de miliarde de ani.

Potrivit unei cercetări publicate recent în jurnalul ”Geophysical Research Letter”, sub polul sud al Lunii, Bazinul Aitken, se afllă un obiect cu o masă estimată de 2.177.243.200.061.253.000 kilograme.

”Imaginaţi-vă că luaţi o bucată de metal de cinci ori mai mare decât insula principală a Hawai pe care aţi îngropa-o în pământ. Cam aceste dimensiuni sunt cele ale obiectul pe care l-am detectat“, a declarat astronomul Peter B. James.

El şi colegii săi de la Baylor au ajuns la această concluzie după ce au folosit mai multe seturi de date colectate de la aparatele spaţiale care măsoară graviaţia din jurul Lunii şi le compară cu hărţile şi imaginile suprafeţei selenare.

În opinia lui James, este vorba de un metal sudat în mantaua Lunii după un impact al unui asteroid care a cauzat şi craterul, în urmă cu 4 miliarde de ani.

Dacă ipoteza este verificată, obiectul ar putea reprezenta ”o maşină a timpului“ şi o ”mină de aurׅ pentru cercetătorii care studiază istoria Universului. Metalul respectiv, suprafaţa din jurul său şi craterul pe care l-a cauzat ar putea să ne spună multe lucruri în legătură cu felul în care s-a petrecut impactul şi cum arăta Sistemul Solar atunci când acesta a avut loc, notează CNN.


Follow us on Google News