Siberia. Un organism microscopic îngheţat a revenit la viață după 24.000 de ani

08 Iun 2021 | scris de Ioana Tomozei

Un organism microscopic a revenit la viaţă după ce a fost îngheţat timp de 24.000 de ani în Siberia şi apoi a reuşit să se reproducă singur, a anunţat o echipă de oameni de ştiinţă din Rusia, informează France 24 .

Siberia. Un organism microscopic îngheţat a revenit la viață după 24.000 de ani

Evenimentul deschide perspective științifice interesante cu privire la mecanismele utlizate de acest animal multicelular, un rotifer din clasa Bdelloidea, pentru a rezista de-a lungul acestei lungi perioade de repaus.

Cu o lungime de aproximativ o jumătate de milimetru, rotiferele sunt nevertebrate acvatice care trăiesc de obicei într-un mediu cu apă dulce.

Odată dezgheţat, animalul a reuşit să se reproducă singur, printr-un proces numit partenogeneză.

Anterior, fuseseră identificați doar microbi unicelulari capabili de astfel de reuşite.

”Raportul nostru reprezintă dovada cea mai solidă de până acum potrivit căreia animalele multicelulare ar putea rezista zeci de mii de ani în anabioză - o stare în care metabolismul este aproape complet oprit”, a declarat Stas Malavin, de la Institutul de studii fizico-chimice şi biologice ale solului din Pushchino, Rusia.

Echipa de cercetători a utilizat un instrument de foraj pentru a preleva eşantioane din râul Alazeia din regiunea arctică a Rusiei, apoi a folosit datarea cu carbon pentru a determina vârsta specimenului - între 23.960 şi 24.485 de ani.

Doar muşchii şi unele plante au reuşit să se regenereze după mii de ani petrecuţi în gheaţă. Acum, şi rotiferele pot fi puse pe lista organismelor care sunt capabile să supravieţuiască pe termen nelimitat.

”Putem să folosim acest organism ca model pentru a studia supravieţuirea în urma îngheţării şi desecării în acest grup şi să îl comparăm cu alte animale rezistente, cum ar fi tardigrade, nematode şi altele”, a adăugat Malavin.


CLICK - Follow us on Google News