3dots.ro

Fenomen inexplicabil: Pământul își accelerează rotația. O secundă în minus ar putea avea efecte devastatoare pentru întreaga lume – video

Fenomen inexplicabil: Pământul își accelerează rotația. O secundă în minus ar putea avea efecte devastatoare pentru întreaga lume – video

Oamenii de știință au anunțat că în data de 29 iunie 2022 Pământul a  efectuat o rotație completă cu 1,59 de milisecunde mai puțin de 24 de ore, cât este normal.

Fenomenul nu a putut fi explicat deocamdată. Sunt diverse teorii care explică cauza modificării vitezei de rotație a Pământului. Ele precizează că ar fi vorba de topirea ghețarilor, ce însemană o masă mai mică la poli, de activitatea seismică, de mișcările nucleului topit din interiorul planetei noastre sau de mișcarea polilor geografici, scrie 7news.com.au.

Rotațiile neregulate ale Pământului conduc la necesitatea modificării timpului universal denumit UTC (Universal Time Coordinated ), cu așa-numită secundă intercalată (leap second), care menține ceasurile noastre cât mai aproape de ora solară – mișcările Soarelui.

În general, rotația Pământului a manifestat un proces de încetinire, de-a lungul timpului au existat doar secunde adăugate în plus, operațiune efectuată de 27 de ori până în prezent, care au fost adăugate la ceasurile atomice care țin evidența precisă a timpului.

Dacă mișcarea de rotație a Pământului va continua să se accelereze, procesul ar putea duce la necesitatea introducerii primei secunde negative – o secundă extrasă din contorul ceasurilor atomice.

Dar această măsură ar putea crea mari probleme sistemelor IT, deoarece acestea nu au efectuat o asemena corecție niciodată până acum, în istorie.

Compania Meta a anunțat într-o postare că introducerea unei secunde negative ar putea avea un ”efect devastator”.

Estimarea celor de la Meta ia în calcul faptului că sistemele tehnologice presupun că timpul curge doar înainte  și este posibil ca aceste sisteme să sufere întreruperi masive dacă ceasurile lor interne ar trebuie vreodată să fie date înapoi.

”Impactul unei secunde negative interzise nu a fost niciodată testat la scară largă, ar putea avea un efect devastator asupra software-ului care se bazează pe cronometre și programatori”, a spus compania Meta, care deține Facebook.

Accelerarea rotației Pământului are consecințe și în geolocație, deoarece ceasurile atomice utilizate în sistemul de sateliții GPS, nu țin cont de această modificare.

Dacă Pământul se învârte mai repede, atunci el ajunge în aceeași poziție puțin mai repede. O jumătate de milisecundă echivalează cu 10 inchi sau 26 de centimetri la Ecuator. Pe scurt, sateliții GPS ar putea deveni inutili.

Ar putea exista, de asemenea, consecințe în cazul smartphone-urilor, computerelor și sistemelor de comunicații, care se sincronizează cu serverele Network Time Protocol (NTP).

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs