A fost descoperită planeta «Pi» - o exoplanetă cât Pământul unde un an are 3.14 zile

23 Sep 2020 | scris de Monica Pavelescu

O exoplanetă nou descoperită, care are dimensiunile apropiate de cele ale Pământului, a fost denumită ”Pi” datorită faptului că încheie o orbită completă de rotație în jurul stelei sale la fiecare 3,14 zile - aproximarea celebrului număr iraţional "pi", care defineşte raportul dintre circumferinţa şi diametrul unui cerc, scrie space.com.

A fost descoperită planeta «Pi» - o exoplanetă cât Pământul unde un an are 3.14 zile

Conform studiului apărut luni în ultimul număr al publicaţiei The Astronomical Journal, exoplaneta, care a primit numele de catalog K2-315b, gravitează pe orbita unei stele pitice aflate la 186 de ani lumină distanţă de Soare,

K2-315b a fost identificată în datele obţinute în 2017 în cadrul misiunii K2 extinse a Telescopului Spaţial Kepler, aparţinând NASA.

Existenţa ei a fost apoi confirmată printr-o serie de observaţii derulate în cursul acestui an de reţeaua de telescoape terestre SPECULOOS (acronimul pentru "Search for Habitable Planets Eclipsing Utra-cool Stars").

”Planeta se deplasează pe orbită cu exactitatea unui ceasornic”, susţine coordonatorul noului studiu, Prajwal Niraula, cercetător în cadrul Departamentului pentru Geoştiinţe, Ştiinţe Atmosferice şi Planetologie al Institutului Tehnologic din Massachusetts (MIT), la Cambridge.

”Toată lumea are nevoie de puţină distracţie în aceste zile”, l-a completat colegul său Julien de Wit, profesor asistent în cadrul aceluiaşi departament din cadrul MIT.

După cum îi sugerează numele, K2-315b este cea de-a 315-a exoplanetă descoperită prin intermediul datelor oferite de misiunea K2.

Niraula şi colegii săi au estimat că planeta K2-315b are 95% din suprafaţa Terrei. Acest lucru sugerează că este vorba de o planetă telurică, însă această ipoteză nu a fost încă verificată pentru că deocamdată nu se cunoaşte masa acestei planete.

Steaua mamă a planetei K2-315b are doar 1/5 din dimensiunea Soarelui şi este mult mai ”rece” decât astrul sistemului nostru solar. Planeta se află pe o orbită extrem de apropiată de steaua sa, condiţii în care temperatura medie la suprafaţă este de aproximativ 177 grade Celsius, conform estimărilor.

”Este o lume prea fierbinte pentru a fi locuită”, susţine Niraula, adăugând în glumă că este „perfectă pentru a coace plăcinte”.


CLICK - Follow us on Google News