O placă tectonică uriașă, aflată sub Oceanul Indian, se rupe în două

23 Mai 2020 | scris de Anita Raicu

Conform unui nou studiu, placa tectonică uriașă ce se găsește sub Oceanul Indian se va rupe în două într-o perioadă scurtă de timp din punct de vedere geologic, notează Live Science.

O placă tectonică uriașă, aflată sub Oceanul Indian, se rupe în două

Placa, cunoscută sub numele de placă tectonică India-Australia-Capricorn, se rupe în două în ritmul cu 1,7 milimetri pe an. Cu alte cuvinte, peste un milion de ani, cele două bucăți în care se fragmentează placa tectonică se vor afla la 1,7 kilometri mai departe decât în prezent.

"Nu este o structură care se deplasează rapid, dar totuşi distanţarea se face cu o viteză semnificativă dacă o comparăm la alte plăci tectonice", a declarat Aurelie Coudurier-Curveur, cercetător principal la Institutul de Fizică a Pământului din Paris, co-autoarea a studiului citat.

"Este ca un puzzle. Nu este o placă uniformă. Este vorba de trei plăci care, mai mult sau mai puţin, se ţin încă laolaltă şi se deplasează împreună în aceeaşi direcţie", a mai spus Coudurier-Curveur.

Procesul de separare a plăcii tectonice este atât de lent şi se află la o adâncime atât de mare sub Oceanul Indian încât a trecut aproape neobservată.

Două evenimente majore au făcut să fie descoperită - este vorba despre două seisme puternice produse într-un loc neobişnuit din Oceanul Indian.

La 11 aprilie 2012, un cutremur cu magnitudinea de 8,6 şi un altul, de 8,2, s-au declanşat sub Oceanul Indian, în apropierea Indoneziei.


CLICK - Follow us on Google News