3dots.ro

Premiul Nobel pentru Medicină 2019.  William G. Kaelin Jr, Peter J. Ratcliffe și Gregg L. Semenza

Premiul Nobel pentru Medicină 2019.  William G. Kaelin Jr, Peter J. Ratcliffe și Gregg L. Semenza

Premiul Nobel pentru Medicină 2019 a fost acordat cercetătorilor William G. Kaelin Jr, Peter J. Ratcliffe și Gregg L. Semenza pentru studiile privind adaptarea celulelor la schimbările din nivelurile de oxigen.

Descoperirea este considerată ca o deschizătoare de drum pentru dezvoltarea unor noi și promițătoare strategii de combatere a cancerului, anemiei și altor boli.

Celulele corupului uman folosesc oxigenul pentru a converti hrana în energie. Cei trei oameni de știință, un birtanic și doi americani, au descoperit modul în care celulele se adaptează atunci când nivelurile de oxigen scad. Academia suedeză a transmis că ”decoperirile lor elegante” conduc la tratamente în cazul anemiei și cancerului.

”Importanța fundamentală a oxigenului a fost înțeleasă de secole, însă modul în care celulele se adaptează la schimbările în nivelurile de oxigen a fost necunoscut până acum. Premiul Nobel de anul acesta este acordat pentru munca privind mecanismele moleculare ce arată modul în care celulele se adaptează la diferite surse de oxigen. Descoperirea deschide calea pentru dezvoltarea unor noi și promițătoare strategii de combatere a cancerului, anemiei și altor boli”.

Nivelurile de oxigen din organism diferă în diferite părți ale corpului, în timpul exercițiilor fizice, atunci când persoana se află la înaltă altitudine, după o rană sau o tăietură. Atunci când nivelul de oxigen scade, celulele sunt forțate să-și adapteze rapid metabolismul, explică BBC News.

Capacitatea organismului de a detecta oxigenul și variațiile lui poate activa producerea de noi globule roșii sau construcția de noi vase de sânge.

De asemenea, mecanismul joacă un rol important în ceea ce privește sistemul imunitar și primele faze de dezvoltare ale fătului în interiorul pântecului. Înțelegerea modului în care corpul uman detectează schimbările de nivel al oxigenului conduce la idei privind dezvoltarea de noi tratamente.

În cazul cancerului, tumorile pot prelua controlul asupra procesului, ceea ce accelerează răspândirea bolii.

Transmiterea de informații către organism privind producerea de noi globule roșii poate fi folosită în tratarea anemiei.

William G. Kaelin Jr s-a născut în 1957 la New York. Are propriul său laborator de cercetare la Dana-Farber Cancer Institute și este profesor la Harvard Medical School din 2002. Lucrează la Howard Hughes Medical Institute din 1998.

Sir Peter J. Ratcliffe s-a născut în 1954, în Lancashire, Marea Britanie. A studiat medicina în Gonville și la Colegiul Caius de la Universitatea Cambridge și s-a specializat în nefrologie la Oxford.

Gregg L. Semenza s-a născut în 1956 la New York. A studiat biologie la Universitatea Harvard. Și a obținut doctoratul din partea Școlii de Medicină a Universității din Pennsylvania, în 1984. S-a specializat în pediatrie la Universitatea Duke și la Universitatea Johns Hopkins. Este profesor la Johns Hopkins University din 1999, iar din 2003 conduce Programul de cercetare vasculară de la Johns Hopkins Institute for Cell Engineering.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs