Roverul chinez Yutu 2 a descoperit o «cabană misterioasă» pe Lună

06 Dec 2021 | scris de Cristina Romanescu

Roverul Yutu 2, care este alimentat cu energie solară, a făcut prima aterizare pe partea ”nevăzută” a Lunii pe 3 ianuarie 2019. Chang'e 4, așa cum sugerează și numele, este a patra misiune lunară a Chinei și a doua în care se folosește un rover.

Roverul chinez Yutu 2 a descoperit o «cabană misterioasă» pe Lună

Potrivit unei publicații chineze de știință afiliată CNSA (Programul Spațial Național din China), în timp ce roverul străbătea craterul Von Kármán, camerele de luat vedere cu care este echipat au înregistrat un obiect de o formă ciudată.

Potrivit publicației chineze Our Space, afiliată CNSA, care ține un ”jurnal de călătorie” al roverului, în timpul celei de-a 36-a zile lunare a misiunii, în noiembrie, Yutu 2 a depistat un obiect în formă de cub. 

Publicația a numit obiectul descoperit de Yutu 2 „colibă ​​misterioasă” (神秘小屋/shenmi xiaowu), dar aceasta este mai curând o denumire generică decât o descriere exactă a obiectului, informează space.com.

Evident, echipa de cercetători manifestă un interes puternic față de descoperirea făcută  și au stabilit ca la următoarea misiune de explorare, care va dura între 2 și 3 luni, Yutu 2 să se apropie de ”cabana misterioasă”, încercând să surmonteze dificultatea terenului accidentat.

Totuși, între timp, a fost avansată o ipoteză. Cubul remarcat de Yutu 2 pe suprafața lunară ar putea fi o rocă, a cărei formă ciudată să fi apărut în urma unui impact cu un corp ceresc. Însă este doar o presupunere, iar cercetătorii așteaptă nerăbdători noi date de la rover.


CLICK - Follow us on Google News