3dots.ro

Studiu. Un proces intelectual intens produce substanțe toxice în creier, dar există un remediu 

Studiu. Un proces intelectual intens produce substanțe toxice în creier, dar există un remediu 

Din articol:

Rezultatele unui studiu efectuat de neurologii de la Universitatea Pitié-Salpêtrière din Paris relevă faptul că un proces de gândire prea intens produce o acumulare de substanțe toxice în creier.

Studiul a fost publicat pe 11 august 2022 în revista Current Biology, informează Daily Mail

Te-ai simțit vreodată epuizat din punct de vedere fizic după o zi lungă de la serviciu, chiar dacă ai stat la calculator?

De vină pentru această stare de epuizare, similară uneia de după un efort fizic intens, e procesul de acumulare în creier a unei substanțe chimice toxice – glutamat, generat de activitatea intelectuală susținută.

Se resimte o stare oboseală cognitivă, lipsa dorinței de a mai lucra în continuare și pentru a remedia această situație, creierul se îndreaptă către activități ce nu necesită atât de mult efort intelectual.

”Până în prezent, teoriile actuale sugerau că oboseala este un fel de iluzie creată de creier pentru a ne face să ne oprim dintr-un proces intelectual susținut și să ne întoarcem către o activitate relaxantă.

Dar descoperirile noastre arată că munca cognitivă are ca rezultat o adevărată alterare funcțională – acumularea de substanțe nocive – așa că oboseala ar fi într-adevăr un semnal care ne face să încetăm lucrul, dar într-un alt scop: să păstrăm integritatea funcționării creierului”, afirmă dr. Mathias Pessiglione, care a condus studiul.

Oboseala fizică este un rezultat direct al muncii manuale sporite, dar gândirea intensă pentru o perioadă de timp provoacă epuizare mentală. Aceasta produce simptome precum lipsa motivației și a capacității de concentrare.

Experții recomandă evitarea luării unor decizii importante atunci când ești obosit și trecerea la o perioadă de odihnă.

Studiul arată că ascultarea muzicii ritmate, precum al formațiilor ABBA sau Bee Gees poate crește performanța creierului și îmbunătățește funcția executivă a minții.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs