3dots.ro

Toyota, inovație: baterii pentru mașini electrice cu autonomie de 1.200 km și reîncărcare în doar 10 minute 

Toyota, inovație: baterii pentru mașini electrice cu autonomie de 1.200 km și reîncărcare în doar 10 minute 

Toyota a anunțat că a descoperit un proces tehnologic care îi va permite să construiască o baterie în stare solidă cu o autonomie de aproape 1200 de kilometri și care s-ar putea reîncărca în doar 10 minute, informează The Guardian.

Dimensiunea, greutatea și costurile de producție ale acestui nou tip de baterie ar fi înjumătățite față de cele utilizate în prezent. În perspectivă, Toyota are în plan producerea unor mașini electrice care să aibă instalat acest tip de baterie în stare solidă până în 2025.

Diferența pe care o prezintă bateriile în stare solidă este că pentru transportul ionilor între electrozi utilizează un electrolit solid în locul celui lichid, prezent la cele clasice.

Electrolitul solid oferă beneficii evidente față de acumulatorii de tip litiu-ion montați în prezent pe mașinile electrice.

Bateriile în stare solidă au fost considerate elementul care ar putea revoluționa piața mașinilor electrice, promițând să reducă timpii de încărcare, să extindă autonomia și să reducă riscul de incendiu asociat cu bateriile litiu-ion.

Cu toate acestea, bateriile în stare solidă au fost considerate până acum prea dificil de construit, dar și prea scumpe, iar utilizarea lor a fost limitată.

Toyota crede că poate simplifica procesul de producție și fabrica baterii în stare solidă cu costuri mai mici decât bateriile litiu-ion.

Toyota a anunțat că a reușit să simplifice procesul de producție a materialului din care sunt construite bateriile în stare solidă, considerând descoperirea drept un progres uriaș care ar putea duce la scăderea timpilor de încărcare și extinderea autonomiei.

„Atât pentru bateriile în stare lichidă și cele în stare solidă, urmărim să schimbăm drastic situația actuală, în care acumulatorii sunt prea mari, grei și scumpi. Urmărim înjumătățirea acestor factori”, a declarat Keiji Kaita, președintele diviziei de cercetare Toyota.

Kaita a anunțat că Toyota a descoperit o modalitate să facă bateriile mai durabile și este de părere că ar putea produce o baterie în stare solidă cu autonomie de 1200 de kilometri care s-ar putea încărca în 10 minute sau mai puțin.

Toyota estimează că va putea fabrica baterii în stare solidă pentru autovehicule până în 2027.

Ce lipsește din comunicatul companiei japoneze este mențiunea despre durata de viață a noului tip de baterie.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU