3dots.ro

Text ascuns mai bine de 1.500 de ani, descoperit într-un manuscris al Bibliei păstrat de Biblioteca Vaticanului

Text ascuns mai bine de 1.500 de ani, descoperit într-un manuscris al Bibliei păstrat de Biblioteca Vaticanului

Utilizând tehnica fotografierii în spectrul ultraviolet, un grup de cercetători a descoperit o versiune mai veche a unui capitol al Bibliei, care a rămas ascunsă sub un alt fragment de text timp de mai bine de 1.500 de ani, într-un manuscris, la Vatican, relatează Business Insider.

Istoricul Grigory Kessel, de la Academia Austriacă de Științe, a anunțat descoperirea într-un articol publicat în revista New Testament Studies – o revistă academică revizuită publicată de Cambridge University Press.

În antichitate, din cauza faptului că nu întotdeauna aveau la dispoziție un pergament nou pe care să poată face însemnări, scribii foloseau tehnica suprascrierii textului nou, în mod repetat, în mai multe straturi, peste cel original.

Prin utilizarea tehnicii de înregistrare a imaginilor folosind doar spectrul ultraviolet al luminii, sub textul manuscrisului păstrat în Biblioteca Vaticanului, a fost descoperit un alltul, scris în urmă cu 1.500 de ani.

Textul biblic descoperit de Grigory Kesse este o versiune mai veche a capitolului 12 din Evanghelia lui Matei, care a fost inițial o parte a Bibliei traduse din siriaca veche, (limba siriacă este urmașa limbii arameice, vorbită în Orientul Mijlociu în perioada descrisă de Noul Testament – N.R.).

În opinia cercetătorilor, această descoperire oferă o ”poartă unică” pentru înțelegerea fazelor timpurii ale textului Bibliei și a modului în care acesta a evoluat de-a lungul timpului.

Descoperitea relevă o serie de diferențe față de traducerile moderne ale textului.

De exemplu, versiunea originală greacă a lui Matei 12:1, care este cea mai des folosită în prezent, spune: ”În vremea aceea, Isus a trecut prin lanurile de cereale în ziua de Sabat; culege boabele și mănâncă”.

Varianta siriacă recent descoperită este ușor diferită: ”a început să culeagă boabele de cereale, să le frece în mâini și să le mănânce”.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs