Vocea unui preot egiptean antic s-a făcut auzită după 3.000 de ani de la moartea sa - audio

24 Ian 2020 | scris de Monica Pavelescu

O echipă de cercetători din Marea Britanie a anunțat că a făcut posibil ca vocea unui preot egiptean antic să se facă din nou auzită pentru prima dată din momentul decesului și mumificării sale, petrecut în urmă cu mai bine de 3.000 de ani, a anunțat .

Vocea unui preot egiptean antic s-a făcut auzită după 3.000 de ani de la moartea sa - audio

Nesyamun a fost unul din preoții egipteni supuși faraonului Ramses XI, care a domnit în jurul începutului secolului al 11-lea î.Hr.

Mumia lui Nesyamun a fost adusă din Egipt în timpul perioadei coloniale britanice și a fost despachetată pentru prima dată în 1824.

Cercetările au relevat faptul că Nesyamun a murit la vârsta de 50 de ani, motivul fiind unul incert, fie strangularea, fie în urma unei reacții alergice, posibil rezultat al unei înțepături de insecte, în limbă.

Mumia preotului, aflată în prezent în muzeul oraşului Leeds, a scăpat de un atac aerian german din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, în 1941, care a distrus mare parte din artefactele găzduite de instituție, fiind mutată cu puțin timp înaintea producerii acestuia.

Echipa de cercetători a imprimat 3D o reproducere a tractului vocal al lui Nesyamun - cavitatea în care rezonează sunetul produs de corzile vocale din laringe - pentru reproduce vocea lui. Apoi, tractul vocal a fost cuplat la un laringe electronic şi la un difuzor şi astfel a fost înfăptuită ”minunea”


CLICK - Follow us on Google News