Serbia acuză România că a blocat un transport de armament pe Dunăre

25 Iul 2019 | scris de Anita Raicu

România a blocat un transport de tancuri şi vehicule blindate dinspre Rusia către Serbia, anunţă un oficial de la Belgrad, acuzând ţara noastră de încălcarea Convenţiei privind regimul navigaţiei pe Dunăre.

Serbia acuză România că a blocat un transport de armament pe Dunăre

România a împiedicat un transport de 30 de tancuri T-72B3 şi 30 de vehicule blindate BRDM-2 dinspre Rusia către Serbia, pe Dunăre, scrie balkanist.ru, citând agenţia RIA ”Novîi Deni“.

Informaţia a fost confirmată de Miroslav Lazanki, un reputat jurnalist militar de la Belgrad şi membru al Parlamentului sârb.

”Tancurile şi vehiculele blindate au fost reparate şi modernizate, dar a apărut o problemă cu transportul lor. Cea mai ieftină cale de transfer dinspre Rusia către Serbia este pe Dunăre. Dunărea este o arteră de transport internaţional, iar Serbia şi Rusia sunt părţi ale Convenției din 1998 privind regimul navigaţiei pe Dunăre.

Articolul 27 al Convenţiei prevede că un stat poate inspecta o încărcătură transportată prin sectorul său al Dunării, dar nu poate împiedica trecerea ei. Această prevedere se aplică oricărui tip de încărcătură, atât civilă, cât şi militară. Nu există nicio prevedere în Convenţia Dunării care să interzică un transport legal şi convenit de arme de-a lungul Dunării“, a declarat Miroslav Lazanski, care a fost numit recent ambasador al Serbiei în Rusia.

Liuban Karan, un fost colonel de securitate, susţine că România nu a acţionat unilateral, ci a răspuns solicitării unui „centru de comandă“ din NATO.

El acuză România că acţionează contrar legislaţiei internaţionale. ”Este clar că Serbia nu poate avea relaţii normale cu ţările vecine“, adaugă Karan.

Milan Petrici, expert în chestiuni de securitate, susţine că România nu doar că încalcă un protocol internaţional, dar şi se amestecă astfel în treburile interne ale Serbiei.

Conform unui acord semnat între Moscova şi Belgrad, Serbia trebuie să primească din partea Rusiei şase avioane de vânătoare MIG-29 modernizate, 30 de tancuri T-72B3 şi 30 de vehicule blindate BRDM-2 reparate şi modernizate, dar şi câte patru elicoptere MI-17 şi MI-35.


CLICK - Follow us on Google News