Cornel Constantiniu la 76 de ani: «Nu am ieșit din cămăruța mea de luni de zile»

07 Apr 2021 | scris de Anita Raicu

Cornel Constantiniu a împlinit, ieri, 76 de ani.

Cornel Constantiniu la 76 de ani: «Nu am ieșit din cămăruța mea de luni de zile»

Împovărat de boala de care suferă, Parkinson, solistul și-a serbat ieri ziua de naștere, alături de soție, regretând că nu l-a mai putut avea alături pe fratele său geamăn, Mircea, decedat în 2009, în urma unui cancer.

”Nu am ieșit din cămăruța mea de luni de zile. Nepoții nu i-am văzut de și mai mult timp. Nu am ieșit din casă de dinainte de pandemie. Stau și îmi petrec timpul cu lucruri frumoase.

Mi-au dedicat un moment frumos de ziua mea la Radio Cultural și m-am bucurat, așa cum m-am bucurat de urările transmise de prieteni și de colegi. Le mulțumesc pentru urări”, a declarat Cornel Constantiniu pentru impact.ro.

”Când trăia Mircea, fratele său geamăn, le plăcea să se serbeze împreună și să își adune vârsta. Acum ar fi spus că au împreună 152 de ani. Aceasta este una dintre marile sale dureri, că Mircea nu mai este. S-a stins din viață în 2009.

Ieri am primit numeroase telefoane și mesaje de felicitare, încă de la prima oră a dimineții. Oamenii îl iubesc pe Cornel și el s-a bucurat că nu l-au uitat”, a declarat Domnița Constantiniu, soția lui Cornel Constantiniu.

Cornel Constantiniu nu a mai ieșit din casă de aproape un an, de la începutul pandemiei.

”Cornel stă în camera lui, are tot ce îi trebuie. Își petrece timpul la televizor, ascultând muzică. L-am protejat de tot ceea ce se întâmplă afară.

Eu ies din casă, dar strict unde am nevoie la cumpărături, fie să plătesc facturi. Respect regulile impuse de autorități și, oricum, eu nu ies fără mască”, a spus Domnița Constantiniu.

Artistul suferă de maladia Parkinson încă din 1993, răstimp în care a suferit două intervenții chirurgicale. 

”Cornel a fost operat pe creier, pentru prima dată, în Africa de Sud, la Cape Town, pe când trăia Mircea. El era stabilit acolo. Intervenția chirurgicală a lui Cornel pe creier a fost în 1999.

Cea de-a doua operație pe creier a suferit-o la Viena, în 2004. A fost operat de marele profesor Francois Alesch”, susține soția artistului.

”Mă uit, înapoi, la viaţa mea şi îmi dau seama că a fost un lung şir de miracole, pe care nu le-am trăit conştient. Cu ani în urmă, nu-mi dădeam seama ce grozav e simplul fapt că trăiesc şi că sunt sănătos.

Operaţiile pe care le-am făcut au fost extraordinar de dificile. În 2004 m-au deschis cu o bormaşină. Am stat 11 ore treaz şi conştient, cu capul imobilizat într-o menghină. Acum am fire în creier şi un aparat la piept, care mă ajută să mă mişc cât de cât normal”, povestea în urmă cu ceva timp Cornel Constantiniu.

____________________

În 2015, Cornel Constantiniu a lansat cartea ”Zăpezile copilăriei”, un volum de aproape 300 de pagini, pe care l-a scris singur, la mașina de scris, cu un singur deget.

”Nu numai în piesă, dar şi în viaţă, eu am fost cerşetorul, iar fratele meu geamăn, Mircea, a fost prinţul”, nota Cornel, în romanul despre viața sa.

Gemenii Cornel și Mircea Constantiniu semănau ca două picături de apă, fiind adesea confundați până și de mama lor. Adesea, în loc să îl trezească pe Cornel, pentru a ajunge la cursurile Facultăţii de Teatru, ea îl trezea pe Mircea, student la Arte Plastice, care avea cu totul alt program.

În copilărie, ei au câştigat selecţia pentru rolurile din piesa ”Prinţ şi cerşetor”, jucând în peste 800 de spectacole.

Pentru că cei doi frați semănau atât de bine, ei mai se inversau, la întâlnirile amoroase. 

”Le mai schimbam între noi. Mergeam la întâlnirea cu fete, în locul celuilalt. De-ale tinereții”, povestea Cornel, într-o emisiune tv, cu ani în urmă.

Mai apoi, drumurile lor s-au separat. De Mircea, decorator al spațiilor interioarele unei ambasade occidentale, s-a îndrăgostit soția unui diplomat, care l-a scos din ţară în portbagajul unei maşini, și s-a stabilit la Capetown, în Africa de Sud.


CLICK - Follow us on Google News