3dots.ro

CTP, critic cu ”Oppenheimer“: Cillian Murphy nu intră în pielea atomistului. Enervant de prost este întruchipat Albert Einstein“

CTP, critic cu ”Oppenheimer“: Cillian Murphy nu intră în pielea atomistului. Enervant de prost este întruchipat Albert Einstein“

Din articol:

Îndelung așteptată, pelicula ”Oppenheimer“, realizată de regizorul Christopher Nolan, unul dintre cei mai prestigioși regizori de la Hollywood, a fost lansată în cinematografele din toată lumea la finele săptămânii trecute.

Drama biografică  povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer, supranumit ”părintele bombei atomice“. Protagoniștii sunt Cillian Murphy (”Peaky Blinders“), Emily Blunt în rolul soției lui Oppenheimer, Matt Damon și Robert Downey Jr.

Într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, Cristian Tudor Popescu își consumă pasiunea pentru film într-o cronică a peliculei recent lansate, declarând, fără să mai surprindă pe nimeni, că nu a fost impresionat nici de film, nici de prestația actorului din rolul principal.

”Surprinzător de «clasic» acest Oppenheimer al lui Christopher Nolan. Nicio imagine amețitoare, greu de uitat, cum sunt atâtea în «Inception», nimic din demența fascinantă a Răului în «The Dark Knight» sau din inventivitatea cinematografică debordantă a lui «Dunkirk». Imaginarul «Interstellar» rămâne în mine, prin puterea imaginilor și muzicii lui Hans Zimmer, mai real decât realistul «Oppenheimer».

Două treimi din film sunt o turnare conștiincioasă, documentată, a biografiei omului numit «Tatăl Bombei Atomice». (Cu mici îngroșări care să sară în ochii spectatorului: în tinerețe, Julius Robert Oppenheimer, suferind psihic, «a pus substanțe chimice nocive pe un măr», încercând să-și otrăvească profesorul. Nolan îl pune să injecteze mărul cu o seringă umplută cu ce trage dintr-o sticluță pe care scrie «Cianură de potasiu»…).

Pentru subsemnatul, din pricină că se întâmplă să cunosc istoria facerii bombei atomice din doască-n doască, ușor plictisitoare. Pentru cei mai puțin sau deloc familiarizați cu subiectul, poate fi informativ utilă.

Cillian Murphy este foarte bine ales ca înfățișare, seamănă izbitor cu Oppenheimer, dar joacă fără gând în spate, ilustrativ, nu intră în pielea atomistului, n-a sondat personajul în adâncime.

Zice pe dinafară replicile științifice ținând de fizica atomică și cuantică, nu s-a înhămat la efortul – mare, ce-i drept – de a le înțelege, pentru ca rolul să capete verosimilitate. Așa cum De Niro s-a îngrășat zeci de kilograme pentru a da greutate imaginii lui Raging Bull peste ani sau cum Al Pacino privea minute în șir cu ochii larg deschiși un bec cu luminozitate mare înainte de a intra în scenă ca orb“, a scris CTP.

Jurnalistul a criticat și prestația actorului care-l interpretează pe Albert Einstein, scoțianul Tom Conti, dar a remarcat pozitiv prestația lui Robert Downey Jr., pe care îl numește ”revelația“ filmului.

”Enervant de prost este întruchipat Albert Einstein. Arată și se poartă ca un tejghetar arogant, țâfnos și sentențios. Ceea ce nu rezultă câtuși de puțin din relatările celor care l-au cunoscut pe «Papa al Fizicii»: un om mai degrabă timid, tăcut, generos, capabil de prietenii trainice. Și cu simțul umorului…

Revelația actoricească este Robert Downey Jr., în rolul senatorului Lewis Strauss, dușmanul lui Oppenheimer. Personajul lui evoluează, de la un bătrân inteligent, sfătos și bine intenționat, până la fățarnicul diabolic, care folosește cele mai cinice și viclene mijloace pentru a-l distruge pe Julius – Downey Jr . este convingător în ambele ipostaze.

Filmul crește considerabil în tensiune în ultima sa parte – «mitralierea» lui Oppenheimer de către o Comisie anticomunistă, mccarthystă, montată de Strauss.

Ceva din nebunia acelor ani ʼ50, care a distrus viețile atâtor americani valoroși, răbufnește prin ecran. Senzația strivirii unui om de către un mecanism «oficial», pe cât de nedrept, pe atât de implacabil, dincolo de țară și timp, mi-a răscolit amintirile…“, a scris Cristian Tudor Popescu.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs