Eclerul la tavă a învrăjbit ‘influensărițele’ din bucătărie Jamila și Laura Laurențiu

Jamila și Laura Laurențiu sunt deținătoarele a două din cele mai urmărite conturi de sfaturi și rețete culinare din internetul românesc.

Deși internetul n-are limite, cele două ”influensărițe” din bucătărie n-au mai avut loc una de alta din cauza eclerului la tavă..

Jamila îi cere Laurei Laurențiu daune de peste 5.000 de euro, plângându-se de faptul că ar fi suferit pagube după ce Youtube a restricționat accesul la clipul în care oferă rețeta celebrei prăjituri franțuzești pe care și pârâta o publicase.

Eclerul la tavă: aceeași prăjitură delicioasă prezentată de Laura Laurențiu, apoi, la trei ani distanță, în 2019, de Jamila. Atunci s-a și pornit sfada între cele două, iar Laura a reclamat-o pe Jamila la Youtube, care i-a restricționat clipul pentru 17 zile.

“Nu este o lege, dar bune practici în citarea sursei atunci când ne inspirăm de la cineva. Dacă ar fi citat, ar fi spus am văzut eclerul la tavă la Laura sau în altă parte, eu nu m-aș fi legat de ea în niciun fel. Noi în blogosfera mizăm pe cuvinte cheie. Acest cuvânt a fost creat de mine. A avut succes. Am considerat că ea profită de brendul creat de mine”, spune Laura Laurențiu.

Disputa s-a mutat din bucătării pe conturile de socializare, unde admiratoarele celor două s-au înfruntat zile în șir, iar schimbul de mesaje a devenit tot mai picant și mai savuros de urmărit.

Câteva săptămâni mai târziu, Jamila a deschis un proces de proprietate intelectuală, cerând ca Laura Laurențiu să fie obligată la plata unor daune morale și materiale de peste 5.000 de euro.

Ea s-a plâns că deși are o marca înregistrată la OSIM, a fost împiedicată să o valorifice. Ba chiar că ar fi pierdut bani pentru că filmul a fost restricționat.

“Reclamanta Gianina Staicu (Jamila – N.R,) a solicitat constatarea încălcării dreptului la demnitate, reputație și onoare, săvârșită de pârâtă și dispunerea reparării prejudiciului cauzat”, conform Tribunalului București.

Invitată La Măruță, Jamila a povestit de altfel cât de importantă este audiența.

”Am investit foarte mult în Jamila. Și timp. Și bani. Și nervi. Și ce vrei tu. Din asta trăim. Nu am vrut să pun floricele pe farfurie cu penseta. Eu nu sunt bucătar. Sunt vlogger. Am vrut și oamenilor să le iasă rețetele”, spune Jamila.

După debutul acestui conflict, Jamila a obținut la OSIM inregsitrarea mărcii “Prăjitură ecler la tavă” care este protejată pentru o perioadă de 10 ani.

Tribunalul București a tranșat în prima instanța disputa dintre cele două bucătărese și a statuat că rețetele culinare nu sunt protejate de drepturile de autor, cu atât mai puțin titlurile acestora.

De aceea, judecătorii i-au respins vloggeritei reclamante, Jamila, toate cele cinci capete de cerere. Ba chiar a obligat-o să îi plătească vloggeritei pârâte, Laura Laurențiu, cheltuielile de judecată în valoare de 5.000 de lei.

Disputa dintre cele două se mută de-acum la Curtea de Apel București.