A murit actrița și cântăreața Jane Birkin

Autor:

Data:

A murit actrița și cântăreața Jane Birkin

Actrița și cântăreața de origine britanică Jane Birkin a murit la Paris la vârsta de 76 de ani, a anunțat duminică ministerul Culturii din Franța, citat de Reuters.

Din relatările media, care citează persoane apropiate ei, se pare că Birkin a fost găsită moartă la ea acasă.

“Această plecare este atât de tristă. Era o persoană frumoasă”, a declarat fostul ministru al Culturii Roselyne Bachelot pentru BFM.

Birkin a avut un accident vascular cerebral ușor în 2021, după ce a suferit probleme cardiace în anii precedenți.

Născută la Londra la 14 decembrie 1946, Jane Birkin a fost fiica unui ofiţer şi a celebrei actriţe engleze Judy Campbell, ceea ce a adus-o în contact direct cu cinematograful încă de la o vârstă fragedă.

Primele sale roluri au fost în două filme premiate la Festivalul de Film de la Cannes, “Le Knakck”, de Richard Lester, în 1965, şi, mai ales, “Blow-Up”, de Michelangelo Antonioni, în 1967.

În 1968 a decis să se mute în Franţa, după divorțul de compozitorul britanic John Barry,, unde l-a întâlnit pe cântăreţul Serge Gainsbourg, cu care a trăit o poveste de dragoste care s-a concretizat în câteva titluri senzaţionale şi scandaloase, în special duetul ”Je t’aime moi non plus”, care a marcat istoria cântecului francez.

Deşi cuplul Birkin-Gainsbourg s-a despărţit în 1980, compozitorul şi cântăreţul a scris pentru ea, trei ani mai târziu, unul dintre cele mai prestigioase albume ale sale, ”Baby alone in babylone”, pentru care a fost recompensată cu un disc de aur. A mai primit unul pentru ”Arabesque” în 2002.

Problemele sale de sănătate au obligat-o să-şi întrerupă temporar cariera în 2012 din cauza unei pericardite acute, ce-i impunea să se odihnească.

În luna decembrie a anului următor, ea şi-a pierdut fiica cea mare, Kate.

În 2017, ea însăşi a povestit că a urmat un tratament pentru leucemie. Birkin se retrăsese de ceva vreme de pe scenă, după ce îşi reluase activitatea în urma unui atac vascular cerebral suferit în 2021.

În martie, stafful ei anunţase anularea concertelor sale timp de două luni, iar la sfârşitul lunii mai au fost anunţate noi anulări.

Jane Birkin oferă și numele celebrei genți care-i poartă numele. Povestea este una cât se poate de surprinzatoare…

În anul 1981 Jean-Louis Dumas, directorul executiv al Casei Hermes calatorea pur întâmplător în avion alături de Jane Birkin. Actrița și-a așezat geanta de mână în compartimentul de bagaje, dar aceasta a căzut și tot conținutul genții s-a împrăștiat în avion.

Replica directorului Hermes – pe care actrița nu-l cunoștea – a venit spontan: ‘You should have one with pockets’. (”Ar trebui să aveți o geantă cu mai multe compartimente” – N.R.). ‘The day Hermès make one with pockets I will have that’ (”În ziua în care Hermes va face una, o voi avea” – N.R.), a replicat actrița. Dumas i-a răspuns atunci zâmbind: ‘But I am Hermès and I will put pockets in for you’. (”Dar eu reprezint Hermes, și voi face una cu compartimente pentru dumneavoastră”.

În 1984, inspirându-se dintr-un model al anilor 1892, Hermes a creat special pentru Jane Birkin o geantă neagra din piele, foarte încăpătoare. De atunci geanta Birkin, așa cum a fost denumită, a devenit un fashion icon.