Dr. Virgil Musta. Care sunt simptomele uşoare de Covid-19, când se sta acasă şi când trebuie mers la spital

23 Oct 2020 | scris de Ioana Tomozei

Conform ultimelor decizii luate de autorități, pacienţii asimptomatici sau cu forme uşoare de COVID-19 vor fi monitorizaţi şi trataţi de medicii de familie.

Dr. Virgil Musta. Care sunt simptomele uşoare de Covid-19, când se sta acasă şi când trebuie mers la spital

Medicul Virgil Musta, şeful Clinicii de Infecţioase de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara, a explicat ce înseamnă simptome uşoare şi când este momentul în care pacienţii trebuie să meargă la spital.

"Pacienţii care au durere de gât, tuse care nu e intensă, scaune diareice, lipsa gustului, a mirosului, acestea sunt forme uşoare când pacienţii pot rămâne acasă.

Dacă au semne de infecţie de căi respiratorii, lipsă de aer, tuse intensă, febră, acestea recomandă internarea sau prezentarea la evaluare pentru a se lua decizii de internare sau de rămânere la domiciliu, în funcţie şi de locurile în spital", a detaliat dr. Virgil Musta, la Digi24.

Medicul a atras atenția că bolnavii cu simptome uşoare, dar persistente, ar trebui să se prezinte la spital.

"La acest virus, în 5-7 zile starea se înrăutăţeşte, simptomele devin mai grave, atunci trebuie să sune la 112 ca să se interneze.

Dacă simptomele durează peste o săptămână este bine să se prezinte pentru evaluare pentru a analiza sindromul inflamator sau de coagulare şi să primească recomandări.

Şi medicul de familie îşi poate da seama dacă pacientul respiră greu sau sacadat, a spus medicul.

Evaluarea se face într-o singură zi, când se fac investigaţii biologice conform unui protocol, investigaţii imagistice.

Singura posibilitate de a determina cât de gravă este problema respiratorie este determinarea saturaţiei oxigenului. Dacă pacientul are o saturaţie scăzută, trebuie făcute investigaţii biologice, a precizat medicul.

Pacientul poate fi trimis acasă sau, dacă se consideră că este cazul, să fie internat într-un spital nivel 1 sau spital suport", spune Virgil Musta.


CLICK - Follow us on Google News