Nesimțiții care nu respecta programul instalațiilor de cablu apelează Salvamont pentru a coborî de pe pârtii 

24 Dec 2020 | scris de Ioana Tomozei

Schiul nu-i un sport pentru oricine, e unul scump, echipamentul costă. Și nu întotdeauna vine la pachet cu bunul simț și civilizația... 

Nesimțiții care nu respecta programul instalațiilor de cablu apelează Salvamont pentru a coborî de pe pârtii 

În fiecare zi de când s-a deschis sezonul de schi pe domeniul de la Sinaia, salvamontiştii au fost nevoiţi să transporte cu snowmobilul schiorii care se cred deasupra tuturor și refuză să respecte programul de funcționare a instalaţiilor pe cablu.

Rămân în vârf de munte până seara, iar când realizează că nu mai au cu ce să coboare sună la numărul de urgenţă al Salvamont.

Echipele de salvatori montani din Sinaia au la dispoziţie două snowmobile cu ajutorul cărora intervin în cazurile de urgenţă, accidentări grave pe pârtii sau turişti aflaţi la nevoie pe unul dintre traseele montane rămase deschise. 

De când s-au deschis pârtiile de la Cota 2000 din Sinaia, snowmobilele au fost transformate pur și simplu în taxiuri care răspund la comenzile celor care refuză să-și organizeze programul astfel încât să fie pe peronul gondolei la ora 16.30, ora ultimului transport.

”Nu-i putem lăsa acolo, pe munte. Nu au unde să doarmă peste noapte. Au fost cazuri când am fost solicitaţi să recuperăm de la Cota 2000 o familie cu doi copii. Ne-au spus că au mai vrut şi ei să se dea o dată pe pârtie şi au pierdut ultima gondolă.

În fiecare zi avem astfel de solicitări. Da, uneori funcţionăm în regim de taxi. Unii pur şi simplu nu vor să coboare la timp, deşi sunt anunţuri audio care avertizează cât timp mai este până la sfârşitul programului instalaţiilor pe cablu”, declară Nae Cojanu, liderul salvamontiştilor din Sinaia.

Tocmai din cazua comportamentului iresponsabil al unora dintre turiştii care ajung pe pârtie, Primăria Sinaia a decis să-i amendeze cu sume considerabile pe cei care aşteaptă ”taxiul personal” pentru a fi coborâţi la baza muntelui. Nu mai puţin de 2.500 de lei este valoarea amenzii (1.200 de lei dacă amenda se plăteşte în 15 zile).

”De când s-a făcut acest anunţ, solicitările de acest gen s-au mai potolit puţin”, a precizat Nae Cojanu.

Acesta a explicat că snowmobilul are o capacitate de transport de două persoane, iar pentru a coborî un grup de schiori de la Cota 2000 până la Cota 1400 sau mai jos, este nevoie de mai multe curse. Asta înseamnă bani mulţi cheltuiţi pentru combustibil în primul rând şi blocarea pentru o perioadă a snowmobilelor care ar putea interveni la adevăratele urgenţe.

”Sunt zile în care urcăm la ora 8 dimineaţa pe munte şi mai coborâm seara târziu, asta în cazul în care nu avem o intrevenţie dificilă pe traseu care poate dura şi până la două, trei dimineaţa, cum s-a mai întâmplat”, a spus Nae Cojanu.


CLICK - Follow us on Google News