Somonii aproape că «fierb de vii», din cauza temperaturilor record ale apei - video

29 Iul 2021 | scris de Ioana Tomozei

Organizația Columbia Riverkeeper atrage atenția asupra schimbărilor fundamentale produse de încălzirea globală, printr-un clip video înregistrat în apele râului Columbia, ce traversează vestul Statelor Unite și se varsă în Oceanul Pacific, reprezentând una dintre zonele de reproducere a somonilor.

Somonii aproape că «fierb de vii», din cauza temperaturilor record ale apei - video

Clipul a fost înregistrat în timpul unui val de căldură abătut asupra zonei, care a condus la creșterea temperaturei apei râului la peste 21 de grade Celsius, ce poate fi letală speciei de pești anadromi, dacă expunerea durează o perioadă lungă de timp. 

Somonii surprinși înotând în apele râului suferă de supraîncălzire, fiind acoperiți de leziuni de culoare roșie și de ciuperci.

Activiștii de mediu au remarcat faptul că grupul de somoni călătorise în amonte, spre zonele de reproducere, dar că și-au schimbat în mod neașteptat cursul, probabil în urma unui șoc termic, produs de temperatura crescută a apei.

”Șocul a fostsimilar cu cel al suferit de om care încearcă să scăpe dintr-o clădire cuprinsă de flăcări. Nu au de ales. Ori reușesc sau mor”, a explicat Brett VandenHeuvel, directorul executiv al Columbia Riverkeeper. 

VandenHeuvel mai spune că și în zilele ulterioare celei în care a fost filmat clipul activiștii de mediu au remarcat evenimente asemănătoare pe alți afluenți ai râului.

”Este sfâșietor să privești animalele murind. Și mai greu îmi este să mă gândesc la cauza acestui fapt. Aceasta este o problemă cauzată de om și mă face să mă gândesc la viitor”, spune VandenHeuvel.

Don Sampson, membru al triburilor confederate ale rezervației indigene Umatilla și membru al consiliului consultativ pentru Alianța Pentru Somoni Tribali din Nord-Vest, spune că vizionând clipul video a resimțit aceeași durere pe care i-ar fi provocat-o pierderea unor rude.

”M-am simțit rău. Am fost pe punctul de a plânge când i-am privit”, a spus Sampson, care este și șef al tribului Walla Walla.

El a mai amintit că situația creată în prezent este similară cu cea produsă 2015, când aproximativ 250.000 de somoni au murit în râul Columbia și afluenții săi după o vară deosebit de caldă.


CLICK - Follow us on Google News