Israel, spionaj. Discuție înregistrată de la distanță, folosind o lampă obișnuită - video

23 Iun 2020 | scris de Anita Raicu

Evoluția tehnologiei a oferit spionajului posibilități de ani de acces la informații, discuții, secrete, la care nici nu se visa în urmă cu 20-25 de ani...

Israel, spionaj. Discuție înregistrată de la distanță, folosind o lampă obișnuită - video

Cercetătorii de la Universitatea Ben Gurion din Negev, Israel, au reușit să înregistreze și să descifreze o convorbire folosind o lampă obișnuită, scrie Innovation Origins.

Rezultatul a fost obținut în cadrul proiectului “Lamphone” (lampa-telefon - N.R.). Pentru înregistrarea discuției sunt captate vibrațiile aerului, care ating suprafața obiectului, lampa în acest caz, iar transmiterea informației se face în timp real - prin anumite variații de luminozitate, imperceptibile ochiului uman.

În cadrul operațiunii de interceptare, spionii au nevoie de un telescop echipat cu un senzor electro-optic. Informațiile sunt apoi procesate cu ajutorul unui convertor, care transformă semnalul din analog în digital, iar la final, un procesor redă semnalul audio.

Procesul nu este funcțional dacă lampa este acoperită cu un abajur, care împiedică observarea recepționării fluctuațiilor de intensitate a luminii.

Într-unul dintre experimente, cercetătorii au reușit să înregistreze muzică și un discurs la 25 de metri distanță folosind o lampă LED.

Aplicația Shazam, deținută de către Apple, a reușit să descifreze o serie de melodii ale formațiilor Beatles și Coldplay. 

De asemenea, serviciul de citire al Google a reușit să convertească un discurs al președintelui american Donald Trump în text.

Cercetătorii au făcut experimente utilizând trei variante de telescoape, cu diferite lentile: de 10, 20 și 35 de centimetri.

“Proiectul Lamphone arată că nu sunt necesare date obținute de către receptoarele vizuale de rezoluție înaltă atunci când este folosit un bec care atârnă de tavan”, a scris Ben Nassi, unul dintre cercetătorii implicați în dezvoltarea acestei noi metode de supraveghere, în revista Cryptology.

“În schimb, noi am arătat că un senzor electro-optic care scoate informații la o rezoluție mai mică este suficient pentru a recupera sunetul. Drept rezultat, Lamphone poate fi aplicat în scenarii în timp real”, a completat el.

Rezultatele cercetării vor fi prezentate de cercetătorii din Israel la conferința pe teme de securitate cibernetică Black Hat.


CLICK - Follow us on Google News