Germania. Prima victimă a unui atac cibernetic produs asupra unui spital

20 Sep 2020 | scris de Ioana Tomozei

Un atac cibernetic de tip ransomware asupra unei unități medicale a provocat prima victimă, informează New York Times. ,

Germania. Prima victimă a unui atac cibernetic produs asupra unui spital

Atacul s-a produs săptămâna trecută asupra Spitalului Universitar din Dusseldorf, blocând 30 de servere și, imiplicit serviciile medicale oferite de clinică.

O femeie adusă de urgenţă la spital nu a putut fi tratată, fiind redirecţionată la un alt spital, aflat la 30 de kilometri distanţă şi, din păcate, a încetat din viață din cauza faptului că nu a putut primi îngrijiri medicale.

Ca tragedia să fie şi mai mare, atacul nu viza spitalul, ci universitatea ce își are sediul lângă spital, instituție care a şi primit mesajul de răscumpărare.

Alarmant este că, în prezent, lansarea unui asemenea atac nu mai e o problemă pentru cei rău intenţionaţi, după cum comentează expertul în securitate cibernetică Mike Kontorovich.

”Era o vreme când trebuia să fii hacker ca să înşeli lumea, dar acum poţi să intri pe dark web şi să cumperi un kit, cu adrese de email furate”, spune Kontorovich.

Nici România nu e scutită de atacuri asupra spitalelor, însă până acum, fie specialiştii în cybersecurity au reuşit să le prevină, fie informatizarea sistemului de sănătate, destul de precară la noi, nu a permis desfăşurarea unor asemenea atacuri.


CLICK - Follow us on Google News