Preşedinta Agenţiei Naţionale Antidoping ar fi cerut muşamalizarea a 3 teste pozitive şi a probelor în cazul Ekeng

15 Iun 2019 | scris de Andrei Romașcan

Agenţia Naţională Antidoping a instruit laboratorul din Bucureşti să muşamalizeze rezultatele pozitive ale unor teste antidoping în cazul acel puţin trei sportivi, scrie gsp.ro.

  • Preşedinta Agenţiei Naţionale Antidoping ar fi cerut muşamalizarea a 3 teste pozitive şi a probelor în cazul Ekeng
    Graziela Vâjială, preşedinta ANAD în perioada 2005 – ianuarie 2019

Dezvăluirile făcute de Sports Integrity Initiative, care citează un raport al WADA, menţionează că Graziela Vâjială, preşedinta ANAD în perioada 2005 – ianuarie 2019, este cea care a cerut laboratorului să acopere rezultatele testelor.

În raport s-ar mai menţiona că Valentina Alexandrescu, director general al ANAD, “în cel mai bun caz a ignorat comportamentul necorespunzător al lui Vâjială sau, în cel mai rău caz, a fost complice”.

În raportul WADA prezentat la o şedinţă din 16 mai, s-ar recomanda concedierea ambelor. Raportul a fost declarat confidential, astfel că nu a fost menţionat în comunicatul WADA de după şedinţă.

Raportul se bazează pe un alt raport, din noiembrie 2017, în care s-a precizat că lui Valentin Pop şi Mirela Zorio, foşti conducători ai laboratorului, li s-a cerut să muşamalizeze teste de către ANAD, sub conducerea lui Vâjială.

Sportivii menţionaţi în rapoartele WADA sunt Gabriel Sîncrăian, Elena Scărlătescu şi Suzana Şeicariu.

Procedură necomformă în cazul lui Ekeng

Pe de altă parte, Gsp.ro scrie că raportul intrat în posesia Sports Integrity vorbeşte şi despre o neconformitate apărută în cazul morţii lui Patrick Ekeng. Vâjială i-a instruit pe membrii laboratorului să facă o analiză nevalidată ştiinţific la momentu respectiv.

Doctoriţa Cristina Stan a fost obligată să folosească metoda SAR-PAGE, una nevalidată de laborator până la data de 27 septembrie 2017. Analizele efectuate în cazul lui Ekeng au fost efectuate în mai 2016. Stan s-ar fi opus iniţial, dar a cedat la presiunile lui Vâjială. 

La baza morţii multor fotbalişti în regim de maxim efort pe teren stă dopingul. În cazul Ekeng nu s-a rostit această variantă până în acest moment, dar informaţiile scoase vineri la iveală duc către o astfel de pistă.

Graziela Vâjială a fost eliberată, la 17 ianuarie, la cerere, din funcţia de preşedinte ANAD. Ea a fost numită vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual din România. În 18 ianuarie, la conducerea ANAD a fost numit Cristian Balaj.

SHARE