Reacția Anei Maria Popescu după ce ministrul Eduard Novak i-a prezentat scuze

29 Iul 2021 | scris de Cristina Romanescu

Unul dintre cele mai arzătoare subiecte din sportul românesc în ultimele zile a fost disputa  dintre Ana Maria Popescu, scrimera care a obținut prima medalie a României la Tokyo, și ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, cu o reacție după finala de la spadă, intens criticată.

Reacția Anei Maria Popescu după ce ministrul Eduard Novak i-a prezentat scuze

Novak a declarat că nici în cazul în care bugetul Federației de Scrimă era cu 5 milioane de lei mai mare, așa cum sugerase sportiva, ea n-ar fi câștigat aurul la Jocurile Olimpice.

Iritată, Ana Maria Popescu l-a confruntat direct pe ministru la revenirea în țară, iar înaintea discursului pe care l-a susținut în fața presei l-a lăsat cu mâna întinsă pe Eduard Novak.

La două zile distanță, Eduard Novak și-a prezentat scuzele și a spus că declarația sa a fost interpretată greșit. 

”Îmi pare foarte, foarte, foarte rău. S-a înțeles foarte greșit. Dacă nici eu nu înțeleg sacrificul unei sportive care participă la cinci Jocuri Olimpice, chiar nimeni nu înțelege. Și eu voi participa la a 5-a ediție a Jocurilor Paralimpice, știu cum este să muncești.

S-a înțeles greșit. A reacționat în felul ei, nicio problemă. Ea este o sportivă. Eu sunt ministru, datoria mea e să reprezint sportul românesc în orice condiții, chiar dacă sunt înjurat, atacat. 

Nu contează, trebuie să văd dincolo de aceste lucruri, ce este mai bine pentru sportivi. Dacă până acum m-aș fi supărat pentru unele atacuri, atunci jumătate din Federații nu ar mai fi primit finanțare.

Trebuie și vreau să fiu un ministru bun, alături de sportivi. Sincer, îmi pare rău, pentru mine Ana Maria este campioana de aur, se știe că sunt alături de ea”, a declarat Novak la TVR 1.

Ana Maria Popescu a răspuns la rândul său mesajului ministrului.

”Apreciez mesajul domnului ministru Eduard Novak

Sunt de părere că niciodată nu este prea târziu pentru a îndrepta lucrurile. Drept urmare, consider că este de datoria mea să fac unele precizări. Asta nu înainte de a-mi cere scuze față de gestul nepoliticos de a nu răspunde strângerii de mână tuturor oficialilor prezenți. 

Am urmărit articolele/părerile/comentariile din ultimele zile și le mulțumesc celor care au înțeles că mesajul meu nu a fost un atac la persoană, ci mai de grabă, strigătul unui om care a reușit indiferent de condiții, dar care își dorește ca cei mici să nu mai fie nevoiți să parcurgă aceleași etape... lipsuri materiale, competiții ratate din lipsa de fonduri, echipamente obosite de vreme și alte obstacole care îi împiedică încă "din fașă" să-și atingă adevăratul potențial. 

Mesajul meu rămâne același. Dacă nu vom face echipă, nu vom mai exista pe harta sportului mondial! Dacă nu ne vom îngriji cum se cuvine de propria bucățică, nu vom reuși să fim mai buni! Dacă vom fi interesați de "capra vecinului", doar vom privi cu jind la cei care ajung în vârf! 

Și nu în ultimul rând, dacă nu vom avea curajul să visăm și îndrăzneala să acționăm, nu vom putea ști niciodată dacă am fi putut să realizăm ceea ce ne-am dorit! Am spus-o în repetate rânduri... când dorința de performanță va fi mai mare decât orgoliile, sportul (și nu numai) va avea de câștigat! Și poate că acest episod este o lecție din care avem cu toții de învățat. 

Și, DA, eu chiar îi doresc sportivului Eduard Novak să se întoarcă cu medalia de aur de la Jocurile Paralimpice Tokyo 2020”, a scris Ana Maria Popescu pe pagina sa de Facebook.


CLICK - Follow us on Google News