3dots.ro

Top trei antrenori francezi care au marcat istoria fotbalului

Top trei antrenori francezi care au marcat istoria fotbalului

Un top trei al celor mai mari antrenori francezi de fotbal, alaturi de reusitele si momentele care le-au marcat cariera.

1. Arsene Wenger

Arsene Charles Ernest Wenger este un fost fotbalist si antrenor, iar momentan este director FIFA pentru Dezvoltarea Fotbalului.

A fost managerul clubului englez Arsenal Londra intre 1996 si 2018, deci timp de 22 de ani, club la care a avut cea mai prolifica si cea mai indelungata cariera.

Contributiile sale aduse fotbalului englez in special au fost uriase, pentru ca el a revolutionat scouting-ul, antrenamentul individual al jucatorilor si dieta acestora, ajutand indiscutabil la cresterea popularitatii fotbalului englez la nivel mondial.

Strategiile lui au fost copiate ulterior de foarte multi manageri din intreaga lume.

Dupa o cariera de jucator relativ modesta, Wenger s-a retras si a devenit antrenor, obtinand diploma de antrenor in anul 1981.

Dupa un debut modest cu Nancy in 1987, Arsene s-a alaturat clubului AS Monaco, castigand in sezonul urmator campionatul Frantei.

3 ani mai tarziu, sub indrumarea lui Wenger, Monaco reusea sa castige si Cupa Frantei.

In 1995, Arsene Wenger alege sa plece in Japonia pentru a prelua, in calitate de manager, echipa Nagoya Grampus Eight. In primul si singurul sau an la conducerea acelei formatii a reusit sa conduca echipa spre castigarea Cupei Imparatului Japoniei si a Super Cupei Japoniei.

Anul urmator, in 1996, s-a intors in Europa, unde a facut alegerea vietii lui, preluand clubul Arsenal Londra, pe meciurile caruia poti sa pariezi online la agentia Mozzart, iar aici ai un tutorial cum sa te inregistrezi la Mozzart Bet.

La semnarea contractului cu Arsenal, Wenger a primit putina reactie pozitiva din partea suporterilor si a presei.

La doar 2 ani de la preluarea clubului, a devenit primul antrenor strain din Premier League care castiga acest titlu. Mai mult, sub conducerea lui Wenger, Arsenal a reusit si dubla in acel sezon, bifand si FA Cup.

In 2002 Wenger si-a condus echipa spre o noua dubla Campionat – FA Cup, iar in 2004 a mai castigat un titlu in Premier League. In acest sezon Arsenal a terminat campionatul neinvinsa, record ce data de 115 ani si era detinut in trecut de Preston North End.

Sub indrumarea lui, “tunarii” au ajuns in premiera intr-o finala de Champions League in 2006, unde au cedat insa in fata Barcelonei.

Denumit “Profesorul”, Wenger a schimbat fata fotbalului englez prin stilul unic adoptat si preluat apoi si de alte formatii si ramane indiscutabil cel mai bun antrenor de fotbal francez al tuturor timpurilor.

2. Jean Pierre-Papin

Jean Pierre-Papin sau “JPP”, cum il stiu fanii, a fost unul dintre cei mai mari fotbalisti francezi, avand un stil unic de a lovi mingea si o forta extraordinara in executii.

In 2005, el a debutat ca antrenor la o echipa de amatori, Arachon, si a reusit sa ii promoveze din liga CF2A in liga CFA.

In luna mai 2006 a preluat antrenoratul clubului Strasbourg de la Jacky Dugueperoux, moment in care Strasbourg retrograda in liga secunda franceza. In sezonul imediat urmator a reusit sa termine pe locul 3 si sa readuca echipa in primul esalon al fotbalului francez.

A fost momentul unor scandaluri in interiorul clublui, insa cu toate acestea, conducerea i-a oferit un contract pentru un nou sezon. La doar cateva ore de la semnare, au aparut dovezi ca fusese la un interviu si cu Lens, lucru care a atras demiterea lui Papin de la Strasbourg.

In 2005 a primit distinctia de Cavaler al Legiunii de Onoare, o medalie deosebit de onoranta. Ulterior a mai antrenat cluburi mici, fiind afectat si de problemele medicale cu care se confrunta fiica sa minora.

3. Roger Lemerre

In 1975, a inceput cariera de antrenor la Red Star din Saint-Ouen. Sezonul urmator a condus echipa Lens, unde a evoluat si ca jucator, iar dupa acel sezon a petrecut urmatorii doi ani pe banca tehnica la Paris FC.

Timp de 10 ani, a antrenat echipa nationala a Armatei Franceze, alaturi de care a castigat si Campionatul Mondial.

In 1997 a reusit sa evite retrogradarea din postura de antrenor a lui Lens.

In anul urmator a fost pe banca tehnica acolo unde l-a secondat pe Aime Jacquet, reusind sa conduca selectionata Frantei spre cucerirea titlului de Campiona Mondiala.

Apoi a preluat functia de selectioner, castigand si EURO 2000 si apoi si FIFA Confederations Cup in anul urmator.

In 2004 a fost contractat de catre Federatia Tunisiana de Fotbal si a semnat contractul pentru preluarea echipei nationale, alaturi de care a castigat ulterior Cupa Africii pe Natiuni.

A ramas apoi in Tunisia, unde a mai castigat cu Etoille du Sahel Cupa Tunisiei si Cupa Campionilor Cluburilor Arabe.

Asa cum se intampla si in fotbalul modern, nu toti marii jucatori de fotbal au confirmat si in calitate de antrenor si vice-versa. Spre exemplu, Wenger a fost un fotbalist mediocru dar un antrenor de geniu care a scris multe pagini de istorie pentru Arsenal.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs